Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Findus reklamtext är vilseledande

Publicerad: 29 mars 2010, 11:24

Livsmedelsjätten Findus kritiseras av Livsmedelsverket.
Detta efter att flera av påståendena på förpackningarna snarare vilseleder än hjälper konsumenterna.


Ämnen i artikeln:

FindusLivsmedelsverket

På en del förpackningar står det ”Utan onödiga tillsatser”. Det här påståendet är kritiseras eftersom konsumenterna antas ha svårt att ta ställning till vad som är.

Findus har också börjat märka sin frysta mat med ”Utan konserveringsmedel”. Detta anser Livsmedelsverket vara vilseledande eftersom fryst mat sällan innehåller konserveringsmedel. Findus har inte heller ändrat på sitt innehåll i förpackningarna i samband med att den nya märkningen började användas.

Findus får också kritik för hur de använder nyckelhålssymbolen. Den ger enligt Livsmedelsverket en garanti för näringsämnen. Findus använder den i samband med texten ”För hälsan…”, vilket är missvisande.

Findus märker också vissa varor med att de inte innehåller transfetter. Även detta påståendet är otillåtet, skriver Livsmedelsverket.

Findus använder också uttrycket ”bara naturliga färgämnen” på rätter som till exempel innehåller gurkmeja och paprikapulver. Livsmedelsverket konstaterar att det inte är färgämnen och att märkningen därmed både är irrelevant och vilseledande.

Findus ska återkomma med ett svar på kritiken efter ett möte med Livsmedelsverket. Resume.se har utan framgång sökt ansvariga på Findus för en kommentar.

Tobias Rydergren

Ämnen i artikeln:

FindusLivsmedelsverket

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.