Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

"Finns inte en gnutta nakenhet i den"

Publicerad: 24 november 2014, 14:04

Den fällda reklamannonsen.

En annons från Lindesbergsrestaurangen Lasse Maja Bar & Kök på fem kvinnor i kort kjol och urringningar blev nyligen fälld av Reklamombudsmannen (RO). Nu kommenterar restaurangägaren beslutet. – Jag blev helt paff, säger restaurangens ägare Besim Celik.


Ämnen i artikeln:

Reklamombudsmannen

Det var tidigare i år som den nu fällda reklamannonsen anmäldes till RO av en privatperson och av Sveriges Kvinnolobby. Annonsen skulle göra reklam för en oktoberfest som skulle hållas på restaurangen.

"Det är en könsdiskriminerande utformning av reklam där kvinnans kropp används som medel för marknadsföring.", skriver anmälarna.

I RO:s beslut står det att reklamen är könsdiskriminerande.

"Reklamombudsmannen finner att kvinnorna genom sin klädsel framställs som rena sexobjekt. Detta har ingen koppling till den marknadsförda tjänsten bar och kök vilket är kränkande för kvinnor i allmänhet. Reklamen är därför könsdiskriminerande och strider därmed mot artikel 4 första stycket i ICC:s regler", står det i beslutet.

Besim Celik, krögare på Lasse Majas Bar & Kök förstår inte beslutet.

– Den gjordes av vår webbdesigner, men jag godkände den. Jag såg ingenting konstigt med den och tyckte att den såg bra ut. Kvinnorna är klädda helt enligt den bayerska kulturen och det finns ingen gnutta nakenhet över huvud taget, säger han.

Förstår du RO:s uttalande?
– Jag kan inte kritisera deras arbete. Jag blev lite paff när jag blev fälld. Om de fäller mig borde de bannlysa alla HM:s affischer. Även reklam med Zlatan som springer i bar överkropp och gör reklam för Volvo.

Men kan du förstå att reklamen fått folk att reagera?
– Nej, eftersom kvinnorna har på sig en traditionsenlig utstyrsel. I framtiden ska jag ha annonser på killar med bar överkropp i stället för tjejer. Jag kan inte förstå att man kan göra en höna av en fjäder på det här viset.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Reklamombudsmannen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.