Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Flera upprop vill förbjuda spelreklamen

Publicerad: 7 februari 2019, 08:43

Just nu sprids flera upprop i sociala medier som kräver att Sverige tar efter Italien och förbjuder alla former av spelreklam. På Facebook har ett upprop delats 73 000 gånger.


Ämnen i artikeln:

Ardalan ShekarabiSpelreklamReklam

Under tisdagseftermiddagen gjorde civilminister Ardalan Shekerabi (S) ett kraftigt utspel mot spelbolagen och deras marknadsföring. Shekerabi, som var drivande i arbetet med att få till en ny spellag, menade att det svenska folket var trötta på att bli överrösta med spelreklam. Civilministern öppnade för tvingande åtgärder om spelbranschen inte bättrade sig och bjöd samtidigt in till ett möte den 14 februari.

Nu rapporterar SVT Nyheter att det i sociala medier sprids flera upprop som vill att Sverige tar en sida ur Italiens bok och förbjuder alla former av spelreklam. En av initiativtagarna till ett upprop med stor spridning är Linus Lindholm som för tre veckor sedan la upp en bild med budskapet om att förbjuda all casinoreklam i Sverige. Bilden har i nuläget 73 000 delningar och 900 kommentarer.

– Jag har flera vänner som känner sig tvungna att spela på lunchraster och själv provade jag att spela en gång. Jag förlorade 200 spänn på tre minuter. Det är väldigt bra att ministern lyfter den här frågan, då känns det som det är på allvar, säger Linus Lindholm till SVT Nyheter.

Ardalan Shekerabi skriver i ett mejl till SVT Nyheter att hoten om en skärpt lagstiftning kvarstår men verkar inte vara redo att förbjuda spelreklamen helt.

"Jag är beredd att gå långt för att få till en ordentlig förbättring här. Får jag inte en tillräckligt tydlig signal från branschen den 14 februari så utesluter jag inte skarpa åtgärder från regeringen och vi utesluter inte en ny skarp lagstiftning om dagens regelsystem inte i tillräcklig omfattning skyddar konsumenter som riskerar att fara illa" skriver Shekerabi till SVT Nyheter.

Flera företrädare för de största spelbolagen har sagt att de välkomnar civilministerns invit.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.