Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Flydde kriget i Syrien – vinner Guldägg i Sverige

Publicerad: 5 maj 2017, 09:37

Mouddar Kouli och Gustav Martner, som driver Refugee Phones, på Guldäggets scen.

Foto: Gustav Martner

Mouddar Kouli flydde till Sverige från krigets Syrien. I går vann han ett Guldägg och två silver för sin kampanj "Broadcast without borders". – Det skickar ett positivt budskap om att syrier är här för att jobba och göra bra saker, säger han.


Ämnen i artikeln:

ReklambyråerÅkestam HolstSyrienReklambranschenGuldäggetGuldägget 2017

Gårdagskvällens högsta jubel kom när Åkestam Holst vann Guldägget i kategorin Audio för kampanjen "Broadcast without borders". Till stående ovationer klev en rörd Mouddar Kouli upp på scenen och förklarade för branschen hur mycket det betydde för honom. Han kom till Sverige som flykting år 2015.
– Det här känns otroligt bra att få sätta på cv:t, säger han till Resumé dagen efter.

För ett drygt år sedan besökte Resumé Åkestam Holsts kontor och gjorde en stor intervju med tre praktikanter, som nyligen flytt till Sverige, och hamnat på byrån. En av dem var Mouddar Kouli som ligger bakom idén för kampanjen som belönades med ett Guldägg och två Silverägg igår.  

I dag arbetar han på fackförbundet Ledarna men blev medbjuden av byrån till galan.
– Till en början så förstod jag inte hur stort det var. Jag trodde att det var en liten middag och prisutdelning. Men när jag stod på scen, och såg att det var runt 2000 personer i publiken, blev jag överväldigad, säger han.

Kampanjen som Mouddar Kouli och de andra på byrån belönades för gjordes i samarbete med projektet Refugee Phones. "Broadcast without borders" var ett initiativ där flyktingar kunde gratta sina mödrar som är kvar hemma i Syrien. Kampanjen gick till på följande vis: man ringde in till ett nummer och spelade in sitt meddelande till mamma på en telefonsvarare. Detta togs om hand och spelas sedan upp på den oberoende radiostationen Fuse FM i Syrien fram till och med mors dag.

För Mouddar själv var kampanjen viktig på ett personligt plan eftersom hans egen mor är bosatt i Damaskus. Direkt efter galan igår ringde han och berättade om triumfen.
– Hon var jätteglad för min skull och ville ha kontaktuppgifter till mina chefer för att kunna tacka dem.

Men att ha sin familj kvar i det krigshärjade landet innebär att aldrig kunna glädjas fullt ut.
– Även om jag var väldigt glad och rörd igår var jag samtidigt superorolig för min mamma. Det går inte att känna sig helt bekväm när det pågår ett krig där hemma, säger Mouddar Kouli.

Att han som syrisk flykting vinner ett av Reklamsveriges finaste pris tycker han skickar en signal till svenska folket om att invandringen hit har positiva effekter.
– Det känns bra att kunna representera syrier på ett positivt sätt. Att många av oss kommer hit för att jobba och göra bra saker, inte för att driva runt och leva på bidrag av samhället.

Det ger också en mer mångfacetterad bild av vad en flykting är för något.
– Varje gång jag träffar en svensk tror den att jag skämtar. De tror att syrier kommer direkt från en båt med flytvästen på, utan att ha någon utbildning eller kunna prata engelska. Jag kan inte klandra dem eftersom det är bilden som kablas ut via medierna, men Syrien är ett stort land.

Själv kom han till Sverige i ett flygplan från Qatar, där han var bosatt och arbetade under många år. Nu har han ett tidsbegränsat uppehållstillstånd som löper ut i oktober. Då ska Migrationsverket göra en ny prövning av hans situation, och Mouddar Koulis förhoppning är att få ett permanent uppehållstillstånd.

En förutsättning för det är att han lyckas få en fast anställning. Drömmen vore att få det i reklambranschen.
– Jag vill stanna här för alltid. Jag har bott på många platser men Stockholm är den enda staden där jag känt mig lika hemma som i Damaskus. Problemet med det tidsbegränsade uppehållstillståndet är att jag inte kan investera i något här, varken monetärt eller känslomässigt, eftersom jag inte vet i fall jag blir kvar.

Utöver jobbet på Ledarna arbetar han också som tennistränare på Stockholms Studenters Idrottsförening. Pengarna han tjänar på extrajobbet skänker han till andra flyktingar.
– Jag har det bättre än många andra. Därför ser jag det som min skyldighet att hjälpa till. Vem skulle annars göra det?

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.