Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

FN bekymrat över fängslade Etiopien-svenskar

Publicerad: 3 februari 2012, 07:29

FN-rapportörer om brott mot mänskliga rättighheter har precis gått ut med att skarpt uttlande till den etiopiska regeringen om att den stryper yttrandefriheten.

FN-rapportörer om brott mot mänskliga rättigheter är allvarligt oroade över fallet med de fängslade svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson. Landet missbrukar sina terrorlagar och stryper yttrandefriheten, enligt rapportörerna


Ämnen i artikeln:

Johan PerssonMartin SchibbyeEtiopienMeles Zenawi

Enligt Svenska Dagbladet är det första gången som FN:s  människorättsrapportörer går ut med ett uttalande som är direkt kopplat  till de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, vilka  nyligen dömdes till 11 års fängelse för brott mot Etiopens terrorlagar.  

Uttalandet kommer i direkt anslutning till att Etiopien ska döma 24  journalister för brott mot landets terror på söndag:
–  Journalister spelar en avgörande roll för att utreda och informera  allmänheten om människorättsbrott. De ska inte ställas inför rätta för  att de utför sitt rättmätiga arbete, och ännu mindre dömas till  allvarliga straff, säger Frank LaRue, FN:s specialrapportör för  yttrandefrihet till Svenska Dagbladet.

Han påpekar också att  folkrätten innebär att Etiopien måste garantera yttrandefrihet i landet.  Rapportörerna är också bekymrade över bristen på rättvisa rättsprocesser  och uppmanar landets regering att respektera grundläggande rättigheter  som just rättvisa rättegångar. Man anser också att landets terrorlagar  måste bekämpas med försiktighet och i linje med Etiopiens  internationella åtaganden.

Enligt Svenska Dagbladet kommer  gårdagens skarpa uttalande efter att FN:s människorättskommissarie, Navi  Pillay, i början av januari meddelat att han är bekymrad över att  Etiopiens antiterroristlag har en överdrivet bred definition av vad  terrorism egentligen är.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.