fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Folke Film lägger ned efter tio år

Publicerad: 21 december 2017, 08:45

De har varit Sveriges mest prisbelönta produktionsbolag. Men i samband med att Folke Film firar tio år vill grundarna satsa mer på sina karriärer som regissörer

Ämnen i artikeln:

Folke filmReklamProduktionsbolag

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


2013 var en milstolpe för Folke Film och regissören Andreas Nilsson som då representerades av produktionsbolaget. Priserna haglade över filmkonceptet ”Live Test Series” för Volvo Trucks. På hösten lanserades ”Epic Split” som blev kronan på verket. Totalt innebar Volvo Trucks-filmerna 144 priser för Folke Film. Drygt fyra år senare har Filip Nilsson, Johan Tappert och Tobias Bergman tagit det något oväntade beslutet att lägga ned verksamheten som grundades i baren på Sjöfartshotellet vid Slussen i Stockholm för snart tio år sedan.

– Det här beslutet har växt fram under en längre tid. Vi har drivit det här bolaget som tre regissörer, vilket är ovanligt i sig. Det var aldrig planen att det skulle bli så här storskaligt. När vi startade var det få som gjorde det vi ville åstadkomma. De flesta aktörer prioriterade pengarna. Vi var lite naiva och förstod inte riktigt var det innebar att driva bolag, men hade bra idéer. Men vi är ganska trötta på att kombinera bolagsbiten med våra kreativa ambitioner. Att göra ett jobb i Canada och få ett samtal om att toaletten på kontoret gått sönder och veta att man måste se till att det löser sig, säger Filip Nilsson till Resumé.

Filip Nilsson lyfter fram bolagets förmåga att bygga talanger. Bland dem kan nämnas Andreas Nilsson som sedan gick vidare till Bacon och den danska regissören Laerke Herthoni som de senaste åren har gjort flera internationellt uppmärksammade filmer.

Det är inte den bristande lönsamheten som får grundarna att avverka verksamheten. Folke Film har visat genomgående svarta siffror och enligt Filip Nilsson kommer Q1 2018 att innebära det bästa kvartalet någonsin i bolagets historia. I det senaste bokslutet var marginalen något sämre med ett resultat på 749 000 kronor på 42 miljoner kronor i omsättning.

– Vi vill satsa på oss själva. Det är dags för mig och de andra att bli lite mer egoistiska. Våra internationella jobb ger inga fördelar för bolagsbyggandet i Sverige. De två sakerna går helt enkelt inte att kombinera.

Produktionsbolagens låga marginaler har varit uppe till diskussion många gånger de senaste åren. Hur driver man ett lönsamt bolag som tre kreatörer?
– Vi har aldrig varit ute efter att tjäna pengar. Vi har snarare prioriterat att arbeta med roliga projekt och bygga talanger. En av höjpunkterna de senaste åren var när Laerke Hethoni gjorde filmen för George Jensen (You can never be to much you) förra året som fått väldigt stort genomslag. En fantastisk film som lyfter fram starka kvinnor vilket ligger regissören varmt om hjärtat. Vi har brunnit för andra saker än att tjäna pengar. Våra mål har varit mer värderingsdrivna och långsiktiga. Jag tycker att fler produktionsbolag borde ge unga personer tid att hitta sin röst och sin kompass.

Filip Nilsson upplever att reklamkvalitén gått ner de senaste åren.

– Det finns en otrolig efterfrågan på rörligt innehåll, men få har kompetens och resurser att skapa ett bra innehåll. Det görs väldigt mycket innehåll, men produktionerna håller sällan hög nivå

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev