Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Förbundets prismiss

Publicerad: 17 november 2009, 14:30

Pontus Schultz fick priset som var tänkt för Micael Dahlén. Styrelsen för Sveriges Kommunikationsbyråer ville nämligen ge Handelsprofessorn Bengt Hanserstipendiet, men glömde bort att han fick det så sent som 2004.


Ämnen i artikeln:

Micael DahlénSveriges KommunikationsbyråerBjörn RietzPontus Schultz

Micael Dahlén och Pontus Schultz. Båda har fått Bengt Hanserstipendiet. Bilden är ett montage. Foto: Resumé

Den femte november meddelade Sveriges Kommunikationsbyråer att Pontus Schultz, förlagsredaktör på Bonnier Tidskrifter, skulle få Bengt Hanserstipendiet. Det delas för att uppmuntra opinionsbildande insatser som belyser och hävdar marknadskommunikationens roll i näringsliv och samhälle.

Bland de tidigare pristagarna finns bland annat Gunilla Herlitz, Carin Fredlund, Joakim Jonason och Jan Stenbeck.

När styrelsen för Sveriges Kommunikationsbyråer i år skulle utse en ny stipendiat enades man om Micael Dahlén. Professorn informerades om att han skulle få priset men upplyste då förbundet om att han redan fått priset för fem år sedan, enligt Resumés källor.

När Resume.se ringer upp Micael Dahlén är han fåordig.
– Det kan jag varken bekräfta eller dementera. Du får prata med Morgan Öberg.

Resume.se ringer upp informationschef Öberg.
– Det är styrelsen som delar ut priset och i år gick det till Pontus Schultz på Veckans Affärer.

Ja det vet jag, men ringde du upp och meddelade Micael Dahlén först?
– Det måste jag få be att återkomma om.

Men du vet väl om du ringt en annan pristagare?
– Hör du inte vad jag säger. Jag måste få återkomma för att svara på dina frågor.

Sveriges Kommunikationsbyråers vd Björn Rietz ringer tillbaka.
– Det stämmer att vi utsåg Micael Dahlén. Vi hade bara de tre senaste vinnarna tillgängliga när vi diskuterade pristagarna.

Borde ni inte ha bättre koll. Det är ju bara fem år sedan Micael Dahlén fick priset.
– Det kan man tycka. Men det blev enkelt att välja Pontus Schultz de två ligger ganska nära varandra.

Informerade ni Micael Dahlén om att han skulle få priset?
– Det vet jag inte riktigt. Vi träffas ganska ofta och jag är övertygad om att han känner till att man bara får priset en gång.

Schultz fick priset - här är motiveringen

"Årets Bengt Hanser-stipendiat borde vara betydligt äldre än vad han är, om man ser på vad han åstadkommit i förhållande till sin ringa ålder. Den journalistiska karriären började med en praktikplats på Veckans Affärer. Föga anade han väl att han en dag skulle återkomma dit, fast nu i skepnad av chefredaktör och ansvarig utgivare. Innan dess gick den snitslade och målmedvetna banan via Värnpliktsnytt, Vision och Finans & Vision. Mest utmärkande för denna idoga entreprenör är nog hans aldrig sinande energi när det gäller att sätta agendan för samhällsdebatten. Gång efter annan har han aktualiserat flera viktiga frågor i skärpunkten mellan samhälle och näringsliv som t ex jämställdhet, miljö, hållbarhet och it. Hans opinionsbildande insatser synas i alla medier; tidningar, webb, nätverk, medier, debatter och seminarier. Den här personen har även starkt bidragit till Veckans Affärers genomlysning av reklambranschen och gått i bräschen för att kommunikation skall betraktas som en industri. När han nu även axlar publisherns roll på Bonnier Tidskrifter, med specialansvar för Affärspress är det hög tid att uppmärksamma och premiera hans insatser för debatten, media och näringslivet. Grattis Pontus Schultz till Årets Bengt Hanser-stipendium. "

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.