Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Ford vinner mot KO – reklamen uppmanar inte till olovlig körning

Publicerad: 21 november 2018, 13:21

Konsumentombudsmannen (KO) stämde Ford för bilder som enligt KO kunde få konsumenten att tro att det var tillåtet med terrängkörning. Nu ger Patent- och marknadsdomstolen Ford rätt.


Ämnen i artikeln:

MarknadsföringKonsumentombudsmannenReklamFord

Det var i fredags som Patent- och marknadsdomstolens beslut kom i målet som har pågått sedan KO lämnade in sin stämningansökan 2016. Beslutet gäller den reklam som Ford har gjort i Sverige och på den europeiska marknaden för varumärkets pick-up Ford Ranger. KO ansåg att marknadsföringen, med fordonet i miljöer såsom vildmark, regnskog och öken, uppmuntrar till olovlig körning.

Tvärtemot KO så anser domstolen inte att marknadsföringen – varken bild eller text – ger intryck av att det skulle vara tillåtet att köra i terräng. Marknadsföringen  är inte heller utformad så att den lockar konsumenten till otillåten terrängkörning, enligt domstolens bedömning. Patent- och marknadsdomstolens slår därmed fast att marknadsföringen inte är vilseledande.

Från Fords sida anser man att domen kommer att ge företaget och konkurrenterna i bilbranschen större möjligheter att marknadsföra arbetsfordon framöver. Materialet till kampanjen togs fram centralt av moderbolaget, liksom de flesta av Fords marknadsföringsbilder på den svenska marknaden.

– Den här domen är viktig för bilbranschen. Samtidigt kommer Ford i Europa att fortsatt vara restriktiva kring den här typen av marknadsföringen och det bygger på ett belsut som togs efter att vi stött på den här typen av motstånd i Sverige, men också på den franska marknaden. Men den här domen ger oss större utrymme och valfrihet, säger Fords informationschef Erik Lindham till Resumé.

Konsumentombudsmannen ska ersätta Ford för rättegångskostnaderna på 516 796 kronor.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.