Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Forne reklamhataren börjar på Bacon

Publicerad: 22 maj 2014, 11:07

”Varje gång jag gjort reklam har det slutet med dålig eftersmak i munnen.” Så löd Metropia-regissören Tarik Salehs besked angående att han nobbade ett erbjudande från ett internationellt mobilföretag på 9 000 dollar om dagen. Nu ska han ändå representera produktionsbolaget Bacon för reklamfilmsproduktion i hela Skandinavien.


Ämnen i artikeln:

Ola RapaceFredrik LindströmBaconAlexander Skarsgård

Tarik Saleh blev offentlig känd som programledare för SVT:s Elbyl på  1990-talet. Han hade dessförinnan gjort reklamjobb i för byråer som  Hallstedt & Hvid och ARE i slutet av 1980-talet.

Han hoppade av ett  reklamfilmsprojekt som ingick i en kampanj mot narkotika 2006 och har  gett uttryck för åsikter som att ”reklambranschen är korrumperad” och  man ”snor uttryck och idéer utan att blinka” och att man ”horar ut  saker”.

Han har gjort succé som regissör med filmer som ”Sacrificio –  Vem förrådde Che Guevara?, Gitmo (som han regisserade ihop med Erik  Gandini och som har vunnit massa priser) och den animerade långfilmen  Metropia, där bland annat Alexander Skarsgård och Juliette Lewis medverkar.

Hösten 2012 rapporterade Resumé att Tarik Saleh börjat med  reklam igen.

Då hade han kontrakteras av bolaget ”Henrik Henrik Film”  för just ett reklamprojekt.

Nu tar han ytterligare ett steg i den riktningen och ska representera Bacon för reklamfilmsproduktion i hela Skandinavien.
-  Bacon representerar några av världens bästa reklamfilmsregissörer, det  är superkul att vara en del av ett bolag som står för det mest  nyskapande i branschen.”

Tarik Saleh har också regisserat musikvideos  till bland annat Lykke Li och har också vunnit Roy-priser för ”Dansa i  Neon”, där män och kvinnor pratar om sex för att lyfta fram frågan om  säker sex – filmen gjordes på uppdrag av Smittskyddsinstitutet.

Han ligger också bakom tv-projekt som ”Världens modernaste land”, som skedde ihop med Fredrik Lindström.

Tarik Saleh senaste projekt är den svenska långfilmen Tommy, där bland annat Moa Gammel, Ola Rapace och Lykke Li medverkar.

-  Tarik har ett unikt uttryck. Hans berättarteknik skapar en väldig nerv  och närhet. Jag hoppas verkligen att Tarik får möjlighet att ta med sig  sitt sätt att arbeta in i mer traditionella reklamfilmsprojekt, då  kommer vi att få se något nytt, säger Bacons exekutiva producent Ylva Axell.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.