Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Forsman & Bodenfors: ”Konstig och missvisande"

Publicerad: 6 mars 2018, 14:28

Forsman & Bodenfors kampanj för Oatly har väckt reaktioner

Foto: Alice Schoolcraft

Oatlys affischer har väckt nyfikenhet på sociala medier. Inte minst eftersom varumärket antyder att de inte har tagit hjälp av en reklambyrå. För Resumé berättar Forsman & Bodenfors copywriter Martin Ringqvist om tankarna bakom utomhuskampanjen.


Ämnen i artikeln:

UtomhusreklamOatlyMartin RingqvistReklamForsman & Bodenfors

Den framgångsrika re-brandingen av Oatly för några år sedan blev startskottet för samarbetet mellan havreentreprenören och Sveriges ledande reklambyrå Forsman & Bodenfors. Marknadsföringen och förpackningsdesignen har kännetecknats av en kaxighet, en utmanarposition och ett anti-etablissemang-mindset.

I förra veckan gick varumärket ut i en internationell utomhuskampanj med svartvita, copytunga enheter för Oatlys matlagningsprodukter.

– Allt vi gör för Oatly handlar om att ifrågasätta. Det är en del av varumärkets själ. I det här fallet handlar det om att göra någonting som inte är matporr, något som går stick i stäv med normerna om hur man gör livsmedelsreklam. I stället för stylade matbilder gör vi avskalade enheter som är svartvita, bara för att understryka kontrasten. Det här går tillbaka ända till re-designen vi gjorde för Oatly i början och det här är väl bara en förlängning av den, säger Forsman & Bodenfors copywriter Martin Ringqvist som har varit med och tagit fram kampanjen tillsammans med art directorn Lars Elfman och Oatlys inhouseavdelning "Oatly Department of Mind Control".

Ett av budskapen är följande:

"If we had hired a food stylist, a photographer and an ad agency, this poster have probodly been more succesful"

– Det hänger ihop med att vi inte ser vårt samarbete med Oatly som ett traditionellt byrå-kundförhållande. Vi jobbar helt sömlöst över gränserna och bryr oss inte om vem som gör vad. Just den här rubriken var det nog John Schoolcraft (Oatlys creative director reds. anm.) som knäckte. Han kände väl att han behövde en byrå kan jag tänka.

Fast det har ju Oatly i Forsman & Bodenfors?
– Ja, det stämmer. I och med att vi jobbar så tätt i hop blir det lite förvirrat. Och det är väl den här affischen ett bevis på. Den är ju både konstig och missvisande när jag tänker efter.

Martin Ringqvist berättar vidare att arbetsgruppen för Oatly inte arbetar under logiken brief – presentation utan att idéerna tas fram i en pågående process.

Att ni skriver som ni gör. Hur mycket handlar det om att bibehålla och förstärka underdog-positionen?
– Det är klart att det finns ett samband där. Det har ju handlat om att ifrågasätta från första stund - inklusive mediavalet. Det är inte så många som ser utomhus som ett huvudmedia längre. Men Oatly har gjort det framgångsrikt på flera andra marknader, bland annat i Storbritannien och Danmark. Det här är första gången vi gör det i Sverige, och genomslaget visar väl att man kan göra utomhuskampanjer som är lite mer text-tunga också.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.