tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Forsman & Bodenfors nominerade till Cannes Lions prestigepris

Publicerad: 4 juni 2019, 11:05

Glaslejonet i Cannes belönar reklamkampanjer som gjort verklig skillnad i en viktig samhällsfråga. I år är Forsman & Bodenfors Volvokampanj "The E.V.A Initiative" nominerade.

Ämnen i artikeln:

Cannes LionsReklamForsman & BodenforsCannes Lions 2019

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Med bara ett par veckor kvar till årets Cannes Lions är det säkerligen många byråer som är nervösa för hur deras bidrag står sig mot resten av världen. Vissa förhoppningar kommer att överträffas medan andra lär få åka hem till Sverige utan lejon.

Merparten av de nominerade bidragen släpps under själva tävlingsveckan med start den 17 juni. Redan nu börjar dock Cannes Lions släppa shortlists för tävlingens specialpriser.

Ett av de specialpriserna är glaslejonet, en kategori som belönar reklamkampanjer som gått bortom kundens syfte och åstadkommit verklig positiv samhällsförändring. Bland årets nominerade finns Forsman & Bodenfors Volvo-kampanj "The E.V.A Initiative". I kampanjen vill Volvo lyfta det faktum att de allra flesta testdockor som används vid simulationer av bilkrascher är formade efter manliga kroppar, något som lett till att kvinnor löper långt mycket större risk att skadas vid bilolyckor. Volvo har samlat data kring bilolyckor sedan 70-talet och väljer som ett huvudled i kampanjen att dela med sig av all den datan till sina konkurrenter. I nuläget har datan laddats ned omkring 11 000 gånger.

Bland övriga nominerade finns uppmärksammade kampanjer som "The best men can be" från Gillette, "Dream crazier" från Nike och "Viva la Vulva" från Libresse. För att utse en vinnare kommer de nominerade arbetsgrupperna att få pitcha sina kampanjer live framför en jury, ett förfarande som även används i ett par andra Cannes Lions-kategorier.

Karl Risenfors jobbar som art director på Forsman & Bodenfors och ingick i arbetsgruppen som jobbat med "The E.V.A Initiative".

Hur kom idén till?

– Vi fick en ganska öppen brief på temat säkerhet och grunden till idén dök upp när vi under researchfasen och i våra möten med Volvos säkerhetsexperter hittade något både oerhört intressant och skrämmande. Nämligen att de flesta biltillverkare främst använder manliga krockdockor, vilket innebär att kvinnor löper mycket större risk att skadas i en bilolycka. Men inte i en Volvo. Volvo har byggt sin forskning och sitt säkerhetsarbete på riktiga trafikolyckor som dokumenterats av deras Accident Research Team. Det innebär att Volvo sitter inne på en enorm kunskapsbank som visar hur riktiga människor, oavsett kön eller kroppstyp påverkas i en olycka. Vilket har gjort att Volvo bygger bilar som är lika säkra för kvinnor som för män. När vi insåg det här, kom idén ganska snabbt: att ge bort den här datan så hela bilbranschen kan komma ikapp och skapa bilar som är säkra för alla.

Hur pitchade ni den till kund?

Att ge bort 50 års research, som dessutom är en stark konkurrensfördel, kan låta som en rätt tuff idé att sälja in till vilket företag som helst. Men Volvo har redan en tradition av att dela med sig av kunskap som de anser är viktig för alla. När säkerhetsbältet lanserades för 60 år sedan gav Volvo bort patentet för att rädda så många liv som möjligt. Och med ett företag som verkligen prioriterar människor och är världsledande inom säkerhet så kändes idén ganska självklar hos vår kund när vi presentade den. Vi har ett väldigt tätt och transparent samarbete med Volvo och när idén var presenterad i sin grundform så jobbade vi tillsammans med exakt hur allt skulle gå till.

Behövde ni pusha Volvo till att dela med sig av datan till konkurrenterna?

– Nej, Volvo var lika entusiastiska över idén som vi var från början. Sen är det här en idé som drar igång helt andra processer än en vanlig kampanj. Det här projektet har involverat hela Volvo som företag, inte bara marknadsavdelningen, så det var en ganska intensiv period fram till att initiativet gick live.

Har ni hört om andra aktörer som använt datan?

– Den frågan får ni ställa till Volvo.

Vilka kampanjer tror ni kommer bli Cannes Lions stora vinnare?

– Svårt att svara på, många bra jobb som alltid, men Nike – Dream Crazy känns som en given vinnare.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev