Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Försvaret fälls i rätten

Publicerad: 8 februari 2012, 10:18

Försvaret får böta för den felaktiga upphandlingen.

Foto: Combat Camera.

Förvaltningsdomstolen går på Konkurrensverkets linje och dömer Försvarsmakten att betala 270 000 kronor i böter. Ärendet gäller en felaktig direktupphandling i samband med medieköp för 3,5 miljoner kronor som utfördes av Carat.


Ämnen i artikeln:

FörsvaretFörsvarsmaktenCarat

I november slog Konkurrensverket fast att Försvaret var skyldiga att betala 270 000 kronor i böter för en felaktigt genomförd direktupphandling. En ansökan skickades till förvaltningsrätten som nu går på verkets linje.

Domen är den första från en förvaltningsdomstol efter att Konkurrensverket på eget initiativ ansökt om att en myndighet ska betala upphandlingsskadeavgift. Numera är det möjligt för Konkurrensverket att kräva att förvaltningsdomstol ska döma ut böter vid regelbrott. Så har skett i detta fall.

Kampanjen i fråga var en rekrytering av officerare och avtalet slöts muntligt med Carat. Förvaltningsdomstolen slår fast att även muntliga avtal kan vara otillåtna direktupphandlingar och leda till böter.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.