Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Försvarets fejkreklam sågas

Publicerad: 15 juni 2010, 09:28

Försvarets senaste reklamkampanj möts av omfattande kritik. Den kallas fejkad, ansvarslös och obegriplig. Sydafrikanska skådespelare föreställer svenska soldater i en Bruce Willis-verklighet.
– Detta gäller unga människors yrkesval inför insatser som ytterst kan gälla liv och död. Man får inte använda reklamtrick i så allvarliga frågor, säger reklamexperten Mats Ekdahl till Svenska Dagbladet.


Ämnen i artikeln:

DDBFörsvarsmakten

Som Resumé tidigare berättat bedriver försvaret en massiv kampanj för att rekrytera unga när nu värnplikten ska slopas till förmån för en yrkesarmé.

Resultatet syns just nu. Annonser med tagline ”Har du det som krävs?” och påståenden som ”Din kollega kan leva med att Sverige kränks” och ”Din mamma tycker inte att vår demokrati måste skyddas.” och även ett flertal filmer.

Kampanjen får kritik både av försvarets egen personal och utomstående experter. I filmerna använder man sig av skådespelare och kulisser och har valt Sydafrika som inspelningsplats. De visar inte upp den verklighet som väntar den som tar värvning i den kommande yrkesarmén.

– Vi har ingen ambition att skildra verkligheten till hundra procent. Det är inte så man producerar reklamfilm. Det viktiga är att tittaren får en känsla som överensstämmer med verkligheten, säger Fredrik Svahn, marknadschef på Försvarsmakten till Svenska Dagbladet.

Reklamexperten Mats Ekdahl håller inte med om påståendet.  Försvarets verksamhet är så pass allvarlig att de inte borde marknadsföra sig som vilket säljföretag som helst. Han klagar också på att kampanjens budskap är otydligt. Där får han stöd av försvarets egna anställda. En officerare berättar för Svenska Dagbladet att de är många som inte begriper kampanjen men har fått veta att de inte heller ska förstå eftersom de inte tillhör målgruppen.

Thomas Brenemark är kundansvarig projektledare för Försvarsmakten på DDB.

Han tycker inte att reklamen tar lätt på frågan om allvaret i yrkesvalet som soldat. Han anser inte heller att reklamen spelar på Bruce Willis-action.

– Självklart håller jag inte med om det, säger han till Resumé.

Varför spelade ni in reklamfilmerna som är daterade till svenska Ronneby i Sydafrika?
– För att det är 380 000 kronor billigare än att göra det i Sverige, säger Thomas Brenemark.

– Men Försvaret vill att vi pratar med dem innan vi uttalar oss så av hänsyn till vår kund får jag be att ringa upp dig lite senare.

Ove Gustafsson

Ämnen i artikeln:

DDBFörsvarsmakten

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.