Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Fotostrid till Högsta Domstolen

Publicerad: 18 februari 2009, 15:11

Var det upphovsrättintrång då en man använde en skärmdump från ett företags hemsida, där två fotografier fanns med, i sin marknadsföring. Tingsrätten och hovrätten tyckte olika. Nu ska ärendet tas upp av Högsta Domstolen. (Uppdaterad)


Mannen från Stockholm använde en skärmdump från en företags hemsida, där två fotografier fanns med, i sin marknadsföring samt på en ny hemsida. Fotografen upprördes över tilltaget och vände sig till tingsrätten. Enligt tingsrätten var detta upphovsrättsintrång.

Ärendet överklagades till hovrätten som gjorde en annan bedömning och frikände mannen. Hovrätten motiverade beslutet med att bilderna på sidan var så små att de var knappt urskiljbara. Dessutom skrev hovrätten i domen att fotografen genom att själv lägga ut bilderna i ett bildspel på internet spridit dem till allmänheten på sådant sätt att de måste anses ha blivit utgivna.

Nu har Högsta Domstolen beslutat att pröva fallet.

Både tingsrätten och hovrätten gjorde bedömningen att bilderna skulle prövas som fotografiskydd enligt upphovsrättslagen.

Fotografen företräds av Bildombudsmannen.
– Det är skönt att Högsta domstolen nu beviljat prövningstillstånd. Skulle hovrättens dom stå sig skulle alla små bilder tagna av en fotograf plötsligt få användas fritt. Det är en orimlig tolkning. Fotografen har i det här fallet inte medgivit någon förminskning eller förvanskning av sina bilder. Det kan inte vara så att bildtjuvar går fria enbart genom att förminska sitt stöldgods, säger Staffan Teste, juridisk rådgivare åt Bildleverantörernas Förening, i en kommentar.

Linda Fagerlind

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.