Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

FP välkomnar Bestycka Gotland-kampanj

Publicerad: 3 februari 2012, 16:09

Alliansfritt Sverige drar igång storkampanjen Bestycka Gotland i såväl tidningar som på webben. Tanken är att visa på absurditeten i tre borgerliga förslag. Folkpartiets partisekreterare Nina Larsson välkomnar dock kampanjen: – Den lyfter fram våra förslag. Så vi får nästan fundera på om vi ska skicka in ett bidrag, säger hon.


Ämnen i artikeln:

Jan BjörklundGotlandFolkpartiet

Igår, fredag, kunde resume.se berätta att Alliansfritt Sverige drar igång en större kampanj - Bestycka Gotland.

Kampanjen  körs både i tidningar och på webben och kulminerar i Almedalen.

Kampanjen handlar bland annat om att Folkpartiet vill placera 5 000 man  på Gotland och även ge alla gotlänningar i vapenför ålder möjlighet att  gå igenom militärutbildning.

"Vi behöver heller inte förvränga  dem, för att de är så verklighetsfrånvända i sig själva, och de drivs  alltså av Sveriges vice statsminister", skrev Aliansfritt Sverige.

Nu ger Folkpartiets partisekreterare Nina Larsson svar på tal. Enligt henne välkomnar partiet snarare kampanjen:
– Vi får fundera på om vi ska sponsra dem. Spontant verkar kampanjen få rejäl uppmärksamhet, säger hon.

Alliansfritt  Sverige hänvisade bland annat till en artikel i Expressen i juli förra  året där Jan Björklund varnade för ett framtida ryskt angrepp på Sverige  och ville även ha en militärbrigad på 5 000 man på ön.

Nina Larsson är  tydlig med att Folkpartiets förslag står fast:
– Vi har inte  backat på den punkten. Vi tror att det är viktigt med ett försvar på  Gotland eftersom det är en av de få riktigt strategiska punkter som vi  har, säger hon.

Hon tycker att det finns all anledning för partiet  att fundera över om man ska vara med och sponsra kampanjen då den  lyfter fram partiets förslag:
– Vi tror på frihet och demokrati  och vi är villiga att försvara detta. Det finns exempelvis tendenser i  Ryssland som inte går i en demokratisk riktning även om man kanske inte  sitter med några planer just nu på att invadera Gotland, säger Nina  Larsson.

Vi har inte haft krig i Sverige på flera hundra år?
–  Nej, det stämmer att det är väldigt länge sedan vi hade krig i Sverige.  Men det är inte så länge sedan Sverige var nära att hamna i krig. Det  skedde under andra världskriget, säger Nina Larsson.

Kriget slutade 1945. Vi talar nära 70 år. Det är väl ändå ganska länge sedan?
–  Det finns säkert människor som inte tycker att vi ska ha något försvar,  men historien har visat att människosläktet har en tendens att göra om  sina misstag, säger Nina Larsson.

Alliansfritt Sverige pekar också på en rapport där ni även vill kärnvapenbestycka Gotland hur ser du på det?
–  De har klippt en del. Vi hänvisar visserligen till att vi måste hantera att medlemsländer i Nato har kärnvapen, men vi tror att om vi går med i Nato så skulle vi precis som Norge kunna avtala om att det inte behöver förekomma några kärnvapen på vårt territorium, säger Nina Larsson.

Det är ju allmänt känt att man i lumpen talade om FI och menade hotet från ister i form av Ryssland?
–  Man får komma ihåg att det förhöll sig annorlunda under det kalla  kriget. Sedan förändrades Ryssland i en demokratisk riktning, men vi kan  inte blunda för att det går åt fel håll där för närvarande, säger Nina  Larsson.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.