Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Från guld i Cannes till musikvideo från Tyskland

Publicerad: 28 november 2016, 13:12

Lidl gör en internationell kampanj om julen.

Lidl har prisats stort för sin reklam signerad Ingo. Men när det är dags för matkedjan att köra sin julkampanj syns ett helt annat manér än det vi är vana vid.


Ämnen i artikeln:

Le BonLidlIngoCaroline ForsshéllJosefine Richards

Syftet med den internationella kampanjen, som syns i Europa, är att lyfta "alla hårt arbetande julhjältar". I fokus för julkampanjen står Santa Clara, en "julhjälte" som Lidl själv tagit fram tillsammans med Hamburgbyrån Überground GmbH. Bakom temat ligger en undersökning utförd av undersökningsföretaget Nielsen som säger att mer än hälften av svenskarna uppger att julen betyder stress.

Kommunikation som skiljer sig mycket från Bosses Mjölk, Le Bon, Dill och Fördomsturnén, vilka alla genererat priser till Lidls svenska byrå Ingo. Bara i år prisades Le Bon stort i Cannes med bland annat guldlejon i kategori Media, och på hemmaplan fick de Guldägg i kategori Event.

– Vi ligger inte bakom den här kampanjen. De väljer en julkampanj som går internationellt. Det beror på att det är första året Lidl gör en stor europeisk julsatsning och vi har ingenting emot det, säger Ingos cd Josefine Richards, och fortsätter:

– I år hade vi Le Bon, som sedan rullat på under året. Det är så vi jobbar – ett stort nedslag som ska löpa över ett års tid.

Vad tror du om effekten på den här typen av internationell kampanj, jämfört med en som är anpassad efter den svenska marknaden?
– Det kanske kan sticka ut lite och blir inte lika enhetligt. I det här fallet har de satsat på ett globalt statement om jämställdhet – och gör jultomten till Santa Clara. I det stora hela gör det nog inte så mycket att man gör något annorlunda under en julkampanj.

LÄS MER: Lidl ser över sin hyllade marknadsföring

När vi pratade med Lidls marknadschef Caroline Forshéll i somras, sa hon att ni höll på med Lidls julfilmer. Men så blev det inte?
– Vi har gjort Le Bon-filmer med utbud, totalt ungefär 10-15 filmer som gått under året. När det gäller julfilmen valde Lidl att köra det globala materialet.

Hur ser ert avtal med Lidl ut?
– Vi kör på som vanligt, det är inga konstigheter. Vi hoppas på att snart vara i gång med nästa års kampanj.

I somras hade vi uppgifter på att Lidl var ute i en byråpitch och att de skulle förändra sitt kommunikationskoncept. Stämmer det?
– Det har vi inte fått någon information om.

Therése Hultén, pr- och pressansvarig på Lidl, förklarar kampanjvalet så här:
– Vi är ett globalt företag - med en stark lokal förankring. I fallet med årets julkampanj tycker vi det är spännande att vi, för första gången, genomför en julkampanj över Lidls landgränser och kraftsamlar på det här viset. Att internationellt bidra till att förstärka julglädjen och med glimten i ögat lyfta värdet av att hjälpas åt tycker vi är en fin inramning.

Efter er prisade Lidl-reklam i Sverige, finns det någon risk att köra en internationell kampanj med ett helt annat manér?
– Vi är både glada och stolta över att vår reklam tagit så väl emot i Sverige, vilket alla priser och utmärkelser visar. Med årets internationella julkampanj ser vi stora möjligheter att kunna använda vår internationella genomslagskraft till att bidra till en positiv stämning så här veckorna fram till jul.

Här kan du se den ny filmen själv:

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.