Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Från humor till vemod – här är alla Royvinnare genom tiderna

Publicerad: 10 oktober 2017, 06:54

Iprenmannens favoriter utsågs till Roygalans första vinnare någonsin.

Ikväll hålls Roygalan för 15:e året i rad. I samband med det ser Resumé tillbaka på vinnarna.


Ämnen i artikeln:

ReklambyråerAcneRoygalanGarbergs

Iprenmannen föddes ur en lika delar omöjlig som hemsk brief. Pharmacia hade orimliga krav på att värktabletten skulle vara i bild hela tiden, vilket resulterade i att ingen på reklambyrån Garbergs ville ta i briefen.

Som tur var hade copywritern Nils-Gustav Tollman som vana att reta sin kollega Totte Stub genom att skriva dåliga låtar och sjunga för honom. En dag tog han fram briefen samtidigt som gitarren. Och så kom det sig att han skapade en av Sveriges mest kända reklamlåtar någonsin.

När Acne sedan skulle premiärvisa filmen satt alla inblandade bänkade med finkaffe. När den var slut blev det knäpptyst i rummet. Filmen var helt enkelt för konstig.

Fyra år senare utsåg den allra första Royjuryn Iprens "Mina favoriter" (en blinkning till den tidens helt vansinniga samlingsplattor) till tävlingens allra första vinnare.

I år fyller Roygalan 15 år och mycket har hänt sedan Johann "Iprenmannen" Neumann charmade juryn. Men han satte ribban högt. Sedan dess har vi sett vinnarfilmer med teman på alltifrån homosexualitet till sex och alkoholproblem.

Med avstamp i Iprenmannen har humoristiska filmer haft ett starkt fäste i tävlingen ända fram till 2014 när Volvo Trucks med sin episka split blev föregångare för pampiga filmer. De senaste åren har det skojiga fått ge vika för Det Stora Vemodet och det korta för det långa. En spegling av vår tid.

Om juryn i år har tröttnat på det långa och lyssnat på 6-sekundersprofeterna? Det får vi veta under prisutdelningen i kväll.

Här är tidernas alla Royvinnare:

2003 Ipren Mina Favoriter - Acne

2004 Libero Kisspaus - Anders Skog Films


2005 H&M Karl Lagerfeldt -RAF


2006 Försvarsmakten Small World - Atmosfär


2007 IQ Säg emot - MFL


2008 Tele 2 Snowracer - FLX


2009 Systembolaget Tonårsfesten - Esteban


2010 Socialstyrelsen Knullträdet - B-Reel Film


2011 Systembolaget Sanningen - Esteban


2012 Lotto Metromannen - Jesper Kouthoofd


2013 Adressändring - Callboy


2014 Epic Split - Folke Film


2015 Volvo - New Land


2016 Sveriges Radio - Indio

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.