måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Friskis anklagas för stöld: ”Det finns inget ont uppsåt”

Publicerad: 5 april 2013, 08:16

Friskis annonser (höger och vänster) och Karins blogginlägg i mitten.

Foto: Bilder från Karins Konstgrepp.

Friskis & Svettis anklagas för att ha plagierat bloggaren Karin Konstgrepps formulering i sin kampanj. Nu vill hon ha 5000 kronor i ersättning. Friskis svarar nu henne med en ursäkt, och hoppas kunna hitta en lösning.

Ämnen i artikeln:

Friskis & Svettis

FT

Fredrik Thambert


På bloggen Karins Konstgrepp publicerades en inlägg i mars. Det var en kommentar till utseendefixeringen i samhället, och texten löd:
"3 steg till en snygg mage
1. Nyp lite i magen.
2. Säg, "det här var en snygg mage".
3. Klart".

Några veckor senare dök en annonser upp på Friskis & Svettis Kalmars och Friskis & Svettis Karlstads Facebooksidor med snarlik copy. Bloggaren Karin reagerade starkt eftersom hon inte hade blivit kontaktad på förhand. I samråd med en advokat begärde hon sedan 5000 kronor plus moms av de båda föreningarna för att de har använt hennes idé i sina annonser.  

Kristina Ling som är verksamhetschef på Friskis & Svettis i Karlstad förklarar för Resumé att de såg Kalmar-föreningens annons och blev inspirerade. De hade inte sett blogginlägget på Karins Konstgrepp.  
– Vi hängde på en annan lokalförening eftersom det stämde med våra värderingar. Det är jättetråkigt att det har blivit så här. Vi vill inte gå i kamp mot någon. Vi jobbar för en bra lösning, säger hon.  

Enligt bloggen har hon redan avvisat Karins krav på ersättning. Men till Resumé säger hon att de nu diskuterar en lösning så att alla inbladade ska bli nöjda.  
– Jag vill gärna att det ska bli något bra av det här. Vi är inte ute efter att bråka med någon.

Friskis & Svettis i Kalmar var de som först använde sig av Karins formulering i sin annons. Verksamhetschefen Nicklas Anderberg berättar att det var en av hans medarbetare som hade hört talas om formuleringen utan att ha sett blogginlägget.  
– En kollega till mig hörde under ett samtal i Malmö talas om några tips mot en fin mage. Som en protest mot ett utseendefixerat samhälle. När han kom tillbaka till Kalmar dök det här upp igen eftersom det känns väldigt Friskis-aktigt, säger han och fortsätter:

– De visade sig sedan att hon hade skapat det några dagar innan. De är troligt att några av hans kompisar hade sett det, och så begicks felet.

Friskis & Svettis Kalmar har ännu inte svarat på Karins krav om 5000 kronor i ersättning, utan hänvisar till att frågan nu har landat på riksorganisationens bord. Men han erkänner att de har gjort fel, och att de nu arbetar för att gottgöra henne.  
– Vi kommer att fatta ett beslut under dagen. Vi har varken sagt jag eller nej. Peter Wigert (generalsekreterare i Friskis & Svettis) tar kontakt med Karin under dagen, och förhoppningsvis hittar vi en överenskommelse. Vi har aldrig varit ute efter att sno något. Det finns inget ont uppsåt.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev