måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Friskis & Svettis tar enhetligt grepp

Publicerad: 15 januari 2014, 13:49

Resumé berättade i slutet av förra året att ÅkestamHolst vann striden om Friskis & Svettis nationella reklamuppdrag. Föreningens marknadschef, Ingrid Hammarberg, siktar nu på att skapa en enhetlig bild av samtliga drygt 110 Friskis & Svettis-föreningar i Sverige.

Ämnen i artikeln:

Friskis & Svettis

KB

Karl-Johan Byttner


Friskis & Svettis lokala föreningar i Sverige har skött sin egen  marknadsföring under föreningens 35-åriga historia– enda undantaget är  Friskis & Svettis 16 föreningar i Stockholm som har anlitat  reklambyrån Volt under senare år.

Friskis & Svettis val av  Åkestam Holst innebär att samtliga föreningar ska kunna skörda frukterna  av det arbete som tas fram på riksnivå – det finns 112 föreningar i  Sverige.

– Våra minsta föreningar består av 100 medlemmar och har  fram tills nu annonserat i lokalbladet, men vi har också stora  föreningar där den största är på 82 000 medlemmar och där man har kört  regelrätta kampanjer, säger Ingrid Hammarberg.

Tanken är nu att skapa en mer enhetlig bild av Friskis & Svettis.
–  Alla har berättat bra på sitt eget sätt, men problemet är att det blir  på 112 olika sätt. Vårt samarbete med Åkestam Holst innebär att vi  kommer att ha färdiga budskap och bildmaterial som alla föreningar kan  använda, säger Ingrid Hammarberg.

Hon berättar att  upphandlingsprocessen pågick under ett halvår och att man fick en god  magkänsla av just Åkestam Holst – hon vill inte berätta vilka byråer som  var med vid sluttampen av upphandlingen.

– Åkestam Holst lirade bra med Friskis & Svettis värderingar helt enkelt, säger Ingrid Hammarberg.

Friskis  & Svettis drivs av en syn att all form av motion är bra för en  människa oavsett om det handlar att gå till gymmet eller att ta en  promenad i skogen.

– Många människor krånglar till det här med  motion. Föreningarna verkar för att få fler människor att röra på sig,  säger Ingrid Hammarberg.

Hon uppger att man just nu hoppar hårt med  att ta fram en paroll som ska gälla hela Friskis & Svettis och att  man har kommit ganska långt i processen.

Hon vill inte gå in på vilka  medieslag man tänker satsa på – Friskis & Svettis är så gott som  klar med valet av en mediebyrå och väljer därefter medieslag.

– Ytterst handlar det om att vi ser över hela profilen, hela kommunikationspaketet, säger Ingrid Hammarberg.

Hon har jobbat på Friskis & Svettis sedan 2001 och kommer närmast från Dramaten.

–  Jag var otroligt nyfiken på hur Friskis & Svettis kunde bestå av  hela 200 000 medlemmar utan någon marknadsföring på den tiden. Vi har  växt mycket sedan dess och har idag cirka en halv miljon medlemmar,  säger Ingrid Hammarberg.

Hur ska man få människor och hålla sina nyårslöften och fortsätta att träna?
–  Man ska inte bekymra sig för några nyårslöften och inte heller låta  andra människor styra ens träning. Träningen blir inte av om man inte  har valt med sitt hjärta, säger Ingrid Hammarberg.

Friskis & Svettis kör just nu en rikstäckande reklamfilm, men kampanjen är framtagen inhouse.

– Vi har alltid tagit fram inspirationsmaterial till föreningarna i form av marknadsföringspaket vid träningsnyheter. Paketen kan innehålla bilder, texter och ibland film till deras webbplatser. Det kommer vi att fortsätta med även om grundbudskapet självklart samordnas med den nationella kampanjen, säger Ingrid Hammarberg.

Friskis & Svettis har också 40 föreningar i Norge och ett antal föreningar i ytterligare åtta länder.

Friskis & Svettis består av totalt 160 föreningar i Europa, inklusive Sveriges drygt 110 föreningar.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev