måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Funktionsnedsatta bakom Arbetsförmedlingens kampanj: Fick ja av Yoko Ono

Publicerad: 12 mars 2018, 12:36

I en av sina största informationsinsatser någonsin vill Arbetsförmedlingen bidra till att fler personer med funktionsnedsättning får jobb. Kampanjen innehåller en ikonisk John Lennon-låt och arbetsgruppen består till stor del av personer med funktionsnedsättning.

Ämnen i artikeln:

ArbetsförmedlingenReklamLe BureauReklamfilm

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Arbetsförmedlingens kampanj är framtagen av Le Bureau och går under parollen "Gör Plats". Det är en långsiktig kommunikationsinsats för att öka kännedomen om hur man kan bredda sin rekrytering med hjälp av Arbetsförmedlingen.

I reklamfilmen hörs John Lennons "Working Class Hero". Arbetsförmedlingen fick rätten att använda den klassiska låten i reklamen sedan man skickat ett brev till Yoko Ono, som äger rättigheterna, och förklarat kampanjens viktiga syfte.

Produktionsteamet bakom filmen består till stor del av personer med funktionsnedsättning. Josephine Wallin, cd och art director på Le Bureau, berättar i en kommentar:

– Redan tidigt in i det här projektet så sa vi att vi ville ha med människor med funktionsnedsättning i produktionen. Vi tänkte att om vi inte gör det vem ska då göra det.

Andelen personer med funktionsnedsättning som har arbete är betydligt lägre än för personer utan en funktionsnedsättning. Med kampanjen vill Arbetsförmedlingen  uppmärksamma arbetsgivarna på den kompetens som finna hos personer som idag inte tas tillvara.

– Vi har inte varit tillräckligt bra på att informera om hur vi kan stötta arbetsgivarna. Genom kampanjen vill vi nå ut till fler arbetsgivare och berätta att vi kan gå in med olika insatser, till exempel olika hjälpmedel och rådgivning, så att kompetensen och förmågan hos individen kan tas tillvara på bästa sätt, säger Maria Kindahl, direktör för Avdelningen Förmedling och Rehabilitering till arbete i en kommentar.

Kampanjen kommer föutom i tv att synas i bioreklam, sociala medier och utomhusreklam. Man har därtill byggt upp kampanjsajten görplats.se.

Arbetsgruppen på Le Bureau:
Anna Nylander
Amanda Fog
Carl Berglind
Kalle Garmark
John Wernvik
Claes Kjellström
Josephine Wallin
Gustaf Sehlstedt

Produktionsbolag: Camp David
Regissörer: Björn Stein och Måns Mårlind
Exekutiv producent: Rickard Edholm
Producent: Robert Feiniger
Produktionsledare: Hanna Wahlström
Director of Photography/Fotograf: Eric Broms
Klippare: Björn Stein
Ljud: Redpipe
Colorist (grading): Martin Steinberg
Final post production: Chimney

Agency producer: Mats Sandin / colony

Musik: John Lennon "Working Class Hero" (Lennon)
Lenono Music / Universal Music Publishing
EMI Records Ltd / Universal Music

FAKTA
Bland människor med funktionsnedsättning är andelen sysselsatta 62 procent jämfört med 82 procent hos befolkningen i stort, enligt statistik från SCB (2016). Det råder även högre arbetslöshet bland personer med funktionsnedsättning och det är färre som arbetar heltid än genomsnittet. Situationen har varit närmast oförändrad de senaste 20 åren.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev