Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Futurnitures vd debuterar som författare – boken om morfars livsöde tog 20 år att skriva

Publicerad: 18 september 2020, 13:03

I boken ”Morfars pistol” berättar Jakob Lind om sin morfars liv och nederlag. Men läsaren får också en inblick i reklambyrå- vd:ns resa fån barndomen till misslyckade pitcher. ”Jag har blivit en bättre kreatör själv”.


Ämnen i artikeln:

Futurniture

Under uppväxten på 1970-talet blev Jakob Lind varse en pistol som hans mormor hade som prydnad i hallen. En tysk Luger från 1918. Sen gömde hon den i stället längst ned i golvklockan i vardagsrummet, där låg den tillsammans med några flaskor madeira. Jakob Lind beskriver hur han var väldigt fascinerad av den tunga pistolen med den elaka designen. Mormor berättade att morfar haft pistolen i Finland, ”men det var något som inte gick så bra ser du”. ”Det var något med en flicka också”.

Jakob Linds morfar hade varit chef för den svenska frivilligtruppen Svenska brigaden i Finland under inbördeskriget 1918. Ingen visste om vad som hänt, morfar berättade ingenting. Han förstod att det fanns en skandal begraven som måste ha påverkat hela hans liv: att han fick sparken från Svenska brigaden. Som vuxen började Jakob Lind på allvar forska och leta genom arkiv i Sverige och Finland. Han fick tag i mängder av spännande arkivmaterial, okända brevsamlingar, tusentals foton och dokument. Han har också intervjuat forskare och ättlingar till personer som var med. 

– Nu har det blivit historien om både mig och min morfar. Äntligen klar, säger Jakob Lind till Resumé.

Familjedramat ”Morfars pistol” beskrivs av förlaget Kaunitz-Olsson som den osannolika, men sanna berättelsen om Hjalmar Frisell. En människa med förmågan att alltid hamna fel, men som hade ett stort hjärta. Boken tog Futurnitures vd 20 år att skriva. 

– Det är en failure story, i motsats till success story. Det känns intressant nu att kunna se vad det är som gör att en person misslyckas med något, snarare än lyckas. Är det omständigheterna, ett för svårt uppdrag, maktkamper, omöjlig personlighet, eller bara att man inte passar in just då och där? Eller bara har otur? Hans helvetesår 1918 var så fyllt av förhoppningar, men blev fruktansvärt på alla sätt. Men han överlevde och gick mirakulöst vidare, säger Jakob Lind och fortsätter: 

– Svenska brigaden var ett svenskt, näringslivssponsrat krigsföretag i vårt grannland och blev fiasko. Ändå är den historien nästan okänd. Den måste berättas.

Jakob Lind var bara ett år gammal när hans morfar dog 1967 och han har inga egna minnen av honom. På så sätt blev Hjalmar Frisell en fantasiperson för honom. Han var 36 år äldre än Jakob Linds mormor och hans äventyr i Kenya på 1920-talet var något som fascinerade ett barn. Dit åkte han efter kriget i Finland 1918, i en slags flykt från allt som hade hänt. Morfadern har också själv berättat om sitt liv i två böcker

– Han blev en myt kan man säga. Som boken ”Morfar är sjörövare” av Janne Lööf. Det blev en passion för mig att hitta sanningen om hans hemliga liv. Man kan inte säga att han varit en förebild, men absolut ett stort moment av spänning. Jag kan identifiera mig också med hans svagheter.

Har du haft författardrömmar länge eller handlade det om berättelse som du var tvungen att få ut?
– Jag har aldrig tänkt mig själv som författare och inte trott mig om att kunna skriva heller. Men sen prövade jag att skriva några testkapitel och det gick hyggligt. Så småningom gick jag också en intensivkurs i gestaltning med Susanna Alakoski som var super. Men att lära sig skriva tar lång tid. Att skriva en hel bok borde nästan betraktas som omöjligt. Ändå lyckas ju folk med det. Jag har svårt att ta in att min egen bok är klar. Men det är den.

Hur underhåller man ett sånt här projekt under en sån här lång tid?
– Man måste ha någon passion i projektet, tror jag. Jag har älskat researchen. Att umgås med källorna och personernas hemligheter. Historien blev en levande fantasimiljö där jag har gillat att befinna mig. Det har lett till många roliga resor också. Jag ville nästan inte att det skulle ta slut. Men nu känns det bra att det är klart.

Den här boken ur berättelser från din morfars och ditt liv, var låg största utmaningen här?
Att skriva ihop en sammanhängande berättelse av allt jag har upptäckt. Boken är 400 sidor lång och varje sida måste locka läsaren vidare till nästa, och till nästa. Jag har skrivit om alltihop säkert tio gånger. Det har blivit lite bättre varje gång. Men så har jag också fått fantastisk hjälp av förlaget Kaunitz-Olsson, min redaktör Tina Rabén. Och min fru Cecilia som varit ett starkt stöd.

Hur mycket inblick i ditt yrkesliv får läsaren?
– Det finns en hel del scener från mitt eget liv, från barndom, skola, första jobbet och även en scen om att misslyckas på en byrå med en kund. Det är fåfängan som är både drivkraften och som också lurar ut en på hal is. Jag har misslyckats många gånger på jobbet. Men i boken har jag med en speciell scen. En pitch på ett stort svenskt börsbolag som gick åt skogen. Man måste få misslyckas, det är centralt i kreativ verksamhet. Annars får man inga framgångar heller. Min morfar borde aldrig ha blivit officer, utan industridesigner. Det hade han passat bättre för. Men såna jobb fanns knappt då.

Vad har bokskrivandet gett dig för insikter som du kan ta med dig som byråledare?
– Jag har blivit en bättre kreatör själv tror jag, genom att skriva mig genom det här långa projektet. Det har gett bättre förståelse för kreativa processer. Sen har jag ju undersökt vad det är som driver människor framåt i ett tufft projekt, i morfars fall ett krigsföretag i Finland 1918. Men jag tycker det går att applicera på de flesta andra organisationer, från startups till storföretag eller myndigheter.

– Det handlar om gruppdynamiska effekter, ära och skamkänslor, maktkamp, personalpolitik, förtroendet mellan chefen och medarbetarna, kärlekens roll och alla misstag som en chef kan begå när man tappar fokus. Alla chefer gör fel, men morfar klantade sig mer än de flesta. På så sätt har jag lärt mig mycket om management också på ett sätt som ledarskapsböcker inte lär ut. Frågan är om jag blivit en bättre byråledare. Det återstår att se. 

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Futurniture

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.