Reklam
Geniförklarade reklamduon som lyfte grafisk formgivning till nya höjder
Sveriges näst mest belönade kreatörer genom tiderna är legendariska duon Anders Österlin och John Melin. De är också de två personer som gett Guldägget dess namn.
Publicerad: 17 april 2023, 07:59
En av John Melins affischer för Moderna Museet och Anders Österlin i sitt hem i Limhamn 2005. Foto: Moderna Museet/TT Bild: Stig-Åke Jönsson
Inför Guldägget 2023 publicerar Resumé en nedräkning av mesta vinnarna genom tiderna. Vi riktar ljus mot de 13 kreatörer som hamnar på de sju platserna i toppen på listan innan vi släpper hela listan, med 200 namn, i sin helhet. Håll utkik på resume.se.
Guldäggsvinnarna
• Plats #2: Geniförklarade reklamduon som lyfte grafisk formgivning till nya höjder
• Plats #3: Reklamikonen Jan Cederquist – kreativ revolution, tonträff och humanism
• Plats #4: Lars Hall – minimalisten som lämnade Platinaakademin i protest mot gubbväldet
• Plats #6: Var journalist och konstnär – sen gjorde de legendarisk reklam: Här är två av Sveriges mest belönade kreatörer
• Plats #7: De är tre av Sveriges mesta Guldäggsvinnare genom tiderna: ”Otroligt mäktigt”
De näst mest belönade kreatörerna genom tiderna är Anders Österlin och John Melin. De skulle belönas med 22 guldägg, 20 av dem vann de tillsammans. Duon är för övrigt den som gett Guldägget dess namn. Eftersom tävlingen äger rum runt påsken fick den namnet Guldägget. De första äggen gick uteslutande till art directors och formgivare. Anders Österlin och John Melin prisades med två guldägg vid tävlingens första omgång, 1961.
Därefter inbjöds de att ställa ut i Milano, på Rhösska Konstslöjdmuseet i Göteborg, Svensk Form, Västerbottens Läns Museum och Kunstindustrimuseet i Köpenhamn.
John Melin – den grafiska nytänkaren
En pionjär i utförandet av grafiskt spännande annonser. Där har vi art directorn John Melin (M:et i signaturen M&Ö, som kom att stå för en speciell konstnärlighet inom reklam).
På 1950-talet ledde han den kreativa avdelningen på Svenska Telegrambyrån, Sveriges då största reklambyrå. John Melin hade besökt Storbritannien och tagit inspiration av hur de strukturerade sitt arbete. Han införde därför ett liknande arbetssätt på Svenska Telegrambyrån; ett teamarbete med en projektledare som styrde och en copywriter som kreerade tillsammans med en art director.
John Melin stannade kvar på byrån till 1967, då han tillsammans med ett tjugotal medarbetare bröt sig loss och bildade en Malmöfilial till Arbmans, Arbmans 2. Detta efter ett stort missnöje med koncernledningen på Svenska Telegrambyrån.
Särskild uppmärksamhet fick John Melins reklamkampanj för Trelleborgs Gummifabrik 1961.
Utöver det har han skapat uppmärksammade kampanjer för bland annat Moderna Museet och Boda glasbruk. Han skapade Moderna Museets första grafiska profil. Idéerna var hans, teckningarna Anders Österlins. Ur den ordningen föddes kreatörsduons smeknamn ”anden och handen”.
För Moderna Museets berömda utställning av Andy Warhol 1968 skapade John Melin tillsammans med Gösta Svensson ett tiotal affischer med olika citat och aforismer, som fortfarande säljs på Moderna Museet. För tiden var det ett udda grepp att förlita sig på citaten som motiv i stället för en reproduktion av en målning eller ett foto.
John Melins formgivning. Foto: Moderna Museet.
John Melin var gift med keramikern Signe Persson-Melin och var en av hjärnorna bakom konceptet Boda Nova. Enligt en artikel från Svenska Dagbladet 1997 ritade han ”med lust och espri” förpackningar och broschyrer åt hennes produkter. De äkta makarna var syskonsjälar med samma känsla för det tidlösa och ointresse för det trendiga.
1999 ställdes John Melins verk ut på Moderna Museet. I katalogen till den lilla utställningen på Moderna skriver Pontus Hultén, som var chef på museet under tiden som John Melin var verksam där: ”Ibland gick det så fort att man till slut inte visste vem som hittat på vad, John, Anders Österlin, Gösta Svensson eller jag själv. Vi var alla barn av det glada sextiotalet; 1961 - 1968, sju underbara år”.
En reporter från Svenska Dagbladet, som deltog vid utställningen skrev i tidningen: ”Moderna museet var bara en av många uppdragsgivare och slående är att herrarna måste ha spritt en värme och humor kring sig som alltid smittade av sig på resultatet. Det är en djärv utställning om man tänker på den ofta ganska kyliga tonen i dagens reklambudskap”.
John Melin
Född: 8 april 1921, död 23 maj 1992.
Yrke: AD.
Karriär i korthet: Svenska Telegrambyrån, Arbmans 2.
Antal Guldägg: 22.
Specialpris: Platinaägget.
Första ägget: 1961.
Senaste ägget: 1975.
Anders Österlin – det lågmälda reklamgeniet
Anders Österlin var målare, formgivare tecknare och reklamkonstnär, som förutom sina stordåd inom reklamens värld också specialiserade sig på offentlig utsmyckning. 1957 vann han tillsammans med Signe Persson-Melin tävlingen om utsmyckningen av T-Centralen i Stockholm. Utsmyckningen av keramikplattor stod färdig året därpå.
Han beskrivs som en inbiten Malmöbo – beskriven i Sydsvenska Dagbladet som ”Dessutom från Öster, värsta sorten. Ingenting får vara märkvärdigt”. Det gifter sig inte riktigt med idén på guldägg.
Anders Österlin sägs ha varit tillbakadragen och inte en person som sökte offentlighetens ljus. Det var 1950 som Anders Österlin hittade John Melin, de båda upptäckte snart att de arbetade bra tillsammans och ofta i samarbete med en tredje man, copywritern Per-Henry Richter.
Signaturen M&Ö, en kvalitetsstämpel för sin tid, kom att utvecklas under tiden på Svenska Telegrambyrån, skriver Malmö Museum. Enligt en artikel från muséet berättar Anders Österlin om signaturen på det här viset: ”Det var en genial idé av John. Signaturen gav våra arbeten en integritet som var svåråtkomlig för kundernas klåfingrighet och en status som blev alltmera konstnärlig efterhand som vi vidgade vårt samarbete”.
Österlins och Melins verk. Från boken ”Öga mot öga – den kreativa revolutionen av svensk reklam”.
Om det praktiska samarbetat mellan de båda formgivarna sa Österlin: ”Det var som en lekfull idédialog. John tänkte och talade. Jag talade mest med pennan. Detta sätt att arbeta blev ett mönster under många år framåt”.
I samband med en av Anders Österlins utställningar 1995 sa han, som alltid har velat ”göra så sammansatta bilder som möjligt och ge uttryck för ett oändligt antal känslor eller attityder”, DN:s reporter Birgitta Rubin:
– Det är det gamla temat att förena kaos med ordning.
– Men det är inget märkvärdigt, det är jag ju inte ensam om.
På samma lågmälda sätt kommenterade Anders Österlin sin och John Melins första annons, enligt Sveriges Marknadsförbund, en trespaltare för Casco Lim:
– Uppgiften var inte stor, men ganska svår, det handlade om att göra något intressant av det alldagliga.
Anders Österlin
Född: 28 januari 1926 i Malmö, död 20 oktober 2011.
Yrke: Målare, grafiker, tecknare och reklamkonstnär.
Karriär i korthet: Svenska telegrambyrån i Malmö.
Antal Guldägg: 22.
Specialpris: Platinaägget 1984 (11 silverägg).
Första ägget: 1961.
Senaste ägget: 1975.
Så har Resumé gjort räkningen
■ Komm har ingen heltäckande statistik över hur antalet vinster har fördelat sig mellan kreatörer sedan tävlingens start, 1961.
■ Resumé har därför utgått från en räkning som Jerry Bengtsson gjorde, och som Notabene återgav, som rör vinster mellan åren 1961-2011.
■ Därtill har Resumé gjort en genomgång av arbetsgrupperna för samtliga guldvinster i Guldägget mellan åren 2000-2022 och matchat listorna. I ett fåtal fall har arbetsgruppen inte uppgivits, utan enbart byråns namn. I de fallen har vi inte räknat med guldägg för kreatörerna.
■ Enbart Guldägg och specialpriser har räknats med, inte Silverägg.
■ Kreatörer med fler än tre Guldägg har räknats med i den slutliga listan om nära 200 personer. Den publiceras på resume.se innan årets upplaga av Guldägget, som äger rum den 20:e april.
■ Värt att nämna är också att tävlingen har förändrats genom åren. När Guldägget började delades många guldägg ut i varje kategori. Sedan begränsades det till två, för att slutligen bli ett i varje kategori.