Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Genusmedvetna leksakskataloger upprör

Publicerad: 27 november 2012, 12:21

Taget från årets julkatalog från Toys R Us.

Nyheten om de svenska genusmedvetna leksakskatalogerna som Resumé skrev om i går sprids nu världen över. På flera utländska sajter sågas katalogerna med ord som "hjärntvätt", "indoktrinering" och "manshat".


Resumé skrev i går om att leksaksjättarna BR och Toys R Us släpper mer  genusmedvetna julkataloger i år efter anmälningar till  reklamombudsmannen och kritik i sociala medier.

–  Under flera år har vi upplevt att genusdebatten vuxit starkt på den  svenska marknaden och vi har upplevt att vi måste anpassa oss, sa Jan Nyberg, försäljningsdirektör på Top Toy som äger både BR leksaker och Toys R Us, som är de största aktörerna på den svenska marknaden.

Även om många i Sverige nu hyllar initiativet så är kritiken desto  hårdare utomlands. "Hjärntvätt", "indoktrinering" och "manshat" är några  av kommentarerna på utländska nyhetssajter, skriver SvD.

Det är nyhetsbyrån AFP som har plockat upp nyheten om katalogerna och  medier i Kina, Ryssland, Storbritannien, Kanada och USA har skrivit om  pojkarna som leker med strykjärn och dammsugare och flickorna som siktar  med leksaksvapen.

"Fler surrealistiska nyheter från det ockuperade Sverige. Den mest  vansinnigt socialistiska, vaksamma, omhändertagande och helt enkelt  paranoida samhälle i världen har nått sin bottenpunkt", skriver John i  Dublin på brittiska Daily Mails webbsajt.

Men det är inte bara konservativa Daily Mails läsare som verkar ha svårt  med pojkar som bakar, städar och lekar med dockor. Även på den ryska  engelskspråkiga sajten RT.com är tongångarna höga.

"Jag tycker det är så extremt sjukt med pojkar som leker med dockor",  skriver en svensk pappa till två döttrar på sajten. "Pojkar som leker  med dockor och dockhus, det är galet", skriver en annan läsare på samma  sajt.

Liknande kommentarer går att hitta på sajter runt om i världen.  "Indoktrinering", rasar en läsare på kanadensiska Toronto Sun. "Så  politiskt korrekt att jag mår illa", menar en kommentator på  lokaltv-stationen WDIV-TV i amerikanska Detroit.

Linus Fremin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.