Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Gjorde reklam för Norrland – med bild från Norge

Publicerad: 15 juli 2020, 09:41

Till vänster syns bilden, tagen vid Værøy i norra Norge, som prydde artikeln. Till höger syns en strand i Piteå – som annonsen egentligen gjorde reklam för.

Foto: Jossemio/Unsplash & Wikimedia Commons

I en semesterbilaga i DN gjordes reklam för att resa till Norrland – med tips om fjällsafari, vandring och strandliv i Piteå. Men bilden i annonsen visar i själva verket en plats i Nordnorge. ”Det fanns tyvärr ingen tid att vara noga”, säger Mats Larsson, som layoutat annonsbladet.


Ämnen i artikeln:

ReklamAnnons

”Ofta beskriver vi Norrland lite slarvigt, som ett homogent område långt, långt upp i Sverige. Men det är så mycket mer än så”, går att läsa bland de inledande orden i en native-annons som vill inspirera till resor i Norrland. 

Native-artikeln gick att läsa i bilagan Sommarinfo, producerad av Global Times Group, i Dagens Nyheter förra veckan. 

I artikeln följer tips om att besöka Umeå, där det går att åka på safari, samt Pite havsbad med sin kilometerlånga sandstrand, som också kallas för Norrbottens Riviera. 

Artikeln ur bilagan som gick i DN.

Foto: Sommarinfo

Men bilden som syns i annonsen har ingenting med Norrland att göra – den är i stället fotad vid Værøy, en del av Lofoten i Nordnorge. Det är drygt 50 mil mellan platsen där bilden är tagen, och kusten i Norrbotten. 

– Bilden plockades ut efter en snabb sökning från unsplash.com typ två minuter innan den skulle på tok för sent till tryckeriet och det fanns tyvärr ingen tid att vara noga eller kolla flera gånger, skriver Mats Larsson, som layoutat annonsbladet, i en mejlkommentar till Resumé. 

 

Julia V. Caesar

Reporter

julia.v.caesar@resume.se

Ämnen i artikeln:

ReklamAnnons

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.