Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Good slår tillbaka mot Mannerström

Publicerad: 9 augusti 2013, 12:54

Reklamprofilen- och Resumés bloggare Urika Good köper inte TV4-kocken Anders Vendels resonemang om att bilderna för hans restaurang Vendels Matrum skulle röra sig om konst. Hon håller heller inte med stjärnkrögaren Leif Mannerström om att allt snart ses som sexistiskt. Grundaren av Rättviseförmedlingen, Lina Thomsgård, ger eldunderstöd.


Ämnen i artikeln:

Leif MannerströmTV4Kockarnas kampUlrika Good

"Det låter lite onödigt att någon ska känna oro inför en nära förestående framtid där alla tydligt ser sexism. Vi är ju alldeles uppenbart fortfarande en riktigt bra bit därifrån.", skriver Lina Thomsgård.

Anders Vende
l deltar i TV4-programmet Kockarnas Kamp. Två veckor innan  premiären har han väckt starka reaktioner efter att ha marknadsfört sin  restaurang Vendels Matrum med hjälp av bilder på halvnakna  kvinnokroppar.

Anders Vendel hävdar visserligen att det rör sig om  konst, men efter hundratals kommentarer hos kvällstidningarna, tusentals  delningar på Facebook och rena rama Twitter-stormen verkar allmänheten  ha en annan uppfattning.

Så sent som idag blandade sig stjärnkrögaren Leif Mannerström in i diskussionen. Han menar att hela debatten är obefogad:
–  Jag har inte sett bilderna men att visa halvnakna kvinnor har gjorts i  alla tider, det är inget konstigt med det. Nu vågar man inte säga  någonting alls, för snart är allt sexistiskt, säger Leif Mannerström  till Aftonbladet.

Ulrika Good har inte varit sen att kritisera  bildspåket hos restaurangen Strandvägen 1, som använder en barbröstad  blondin vid klippor där vågorna bryter in.

”En krog jag kommer hoppa över”, skrev hon nyligen i sin blogg.

Hon tycker heller inte att Leif Mannerströms argument håller på långa vägar:
– Bara för att kvinnokroppar har exploaterats långt bak i historien innebär det inte att det är ok för det, säger Ulrika Good.

Hon  känner sig samtidigt orolig för att det nuvarande debattklimatet är så  högljutt att sakfrågan riskerar att gå förlorad. Hon tycker heller inte  att det är alltför långsökt att tänka sig att det kan finnas en baktanke  med den här typen av marknadsföring:
– Det blir ju så omskrivet och  debatterat att man får en pr-skjuts på köpet. Ena lägret kanske vänder  sig mot bilderna, medan det andra lägret inte reagerar. Då kanske det  blir den sistnämnda gruppen som väljer att besöka restaurangen, säger  Ulrika Good.

Hon köper heller inte Anders Vendels argument om att bilderna handlar om konst:
–  Det är klart att det finns helnakna konstnärliga bilder á la Richard  Avedon, men i det här sammanhanget känns det verkligen som att det  handlar om helt andra drifter som styr, säger Ulrika Good.

Hur ser du på att besöka en sådan restaurang som Vendels Matrum?
–  Jag skulle aldrig vilja gå in och äta på en restaurang där nakenheten  samsas med maten. Det känns helt osmakligt, säger Urika Good.

Grundaren av Rättviseförmedlingen, Lina Thomsgård, tycker att restaurangvärlden har en del att lära när det gäller den här typen av frågor:

"Delar av krogvärlden är bevisligen ännu i behov av utbildning och uppdatering i de här frågorna, inte minst ur arbetsmiljösynpunkt, men även när det kommer till lönsamhet. Jag ser fram emot den dag då kockar av båda könen kan kallas stjärn- och mästerkockar, och får bedöma matskills i tv. Förebilder spelar roll, för branschen och för blivande världsberömda matlagare.", skriver hon.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.