Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Google och Yahoo i annonssamarbete

Publicerad: 21 oktober 2015, 06:29

Google och Yahoo i annonssamarbete.

De två sökmotorjättarna samarbetar kring sökannonser, cheferna bakom Adelskölds ursäkt till Sandelin och pressfotografer kritiska till förslag om fotoförbud. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.

Ämnen i artikeln:

Karin AdelsköldSVTYahooGoogleAdobe

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


Google och Yahoo + annonser = sant
Nu har de två sökjättarna Google och Yahoo ingått ett annonssamarbete. Det går ut på att Google tillhandahåller sökannonser i sökresultaten på Yahoo i utbyte mot att Yahoo får en del av intäkterna. Samarbetet startade den 1 oktober och kommer att pågå fram till och med slutet av 2018, skriver Business Insider.

Cheferna bakom Adelskölds ursäkt till Sandelin
Under gårdagen rasades det mot Christer Sandelin efter att han hade skrivit ett Facebook-inlägg där han uttryckte att Jimmie Åkesson borde bli statsminister. Bland de som rasade mot artisten fanns Karin Adelsköld, programledare på SVT:s Plus. Hon kallade honom "rövhål" och "rasist", men bad senare om ursäkt för det sistnämnda efter prat med cheferna, enligt Aftonbladet.

AB: Var de sura?
– Nej absolut inte, men de påminde mig om vad det är som gäller och vad vi har att förhålla oss till. Däremot är det klart att de uppmuntrade mig att be om ursäkt. Man kan inte kalla någon för rasist om de inte sagt att de är det. Däremot hade de inget att säga om rövhålet. Jag frågade faktiskt om de hade någon policy för rövhål men det finns inte. Vem vet, kanske kommer det en sådan nu?

Karin Adelsköld har valt att inte skriva ett nytt kontrakt med SVT, men det bestämdes för en vecka sedan och har alltså ingenting med gårdagens händelser att göra.

Pressfotografer kritiska till förslag om fotoförbud
Alarm Ambulansförbundet vill förbjuda att olovligen fotografera vid olycksplatser. Anledningen är att polis och räddningstjänst på senare tid har reagerat starkt på att förbipasserande plockar fram sin mobiltelefon och börjar fotografera, i stället för att hjälpa till i räddningsarbetet. Men Pressfotografernas klubb tar starkt avstånd ifrån förslaget om förbudet.

– Vi är oroade för vad som händer med det fria samhället om man inför fler förbud. Redan den nya lagen om kränkande fotografen är tecken på en oroande tendens, säger Mia Karlsvärd, ordförande för Pressfotografernas klubb, till SVT.

Även Journalistförbundet ställer sig emot förslaget:
− Ett förbud skulle minska öppenheten i samhället. En sådan lagstiftning skulle riskera att skapa en föreställning om att fotografering på allmän plats inte är tillåtet, och öppna för mycket svåra avvägnings- och definitionsproblem av vad som är tillåtet och inte tillåtet för såväl privatpersoner som yrkesfotografer, kommenterar Ulrica Widsell, ordförande för Journalistförbundets yrkesetiska nämnd, förslaget.

V: Förbjud reklam till barn på nätet
I en debattartikel i Metro skriver riksdagsledamoten Lotta Johnsson Fornarve (V) att reklam riktad mot barn borde förbjudas på nätet. Hon menar att det finns ett stort mått av utnyttjande från företagens sida när det gäller barns kommunikation på nätet, och pekar bland annat på sponsrade bloggar.

Efter Googles dödsdom – nu stoppas Flash även hos Apple
Det var i början på september som Google meddelade sin dödsdom mot Adobes Flashformat, vilket skapade stora bekymmer för såväl medie- som reklambranschen. Nu följer Apple i Googles fotspår då de helt enkelt väljer att blockera äldre versioner av Flash i Safari. Restriktionen görs enligt Apple för att skydda sina användare, skriver Apple Insider.

New York Times första tidning i världen med VR-app
Hur medier använder sig av virtual reality är fortfarande i sin linda, och nu blir The New York Times den första tidningen i världen att släppa en app för ändamålet. Appen kommer att lanseras i November, bär namnet NYT VR och möjliggör för läsarna att ta del av videodokumentärer i virtual reality. I samband med app-släppet kommer tidningen att skicka ut ett par Google Cardboard, VR-brillor, till alla sina papperstidningsprenumeranter, enligt The Verge.

Lena Dunham startar sexpodd med Buzzfeed
Den nya satsningen meddelade Girls-stjärnan själv i går via sin Twitter. Podcasten heter "Women of the hour", har premiär den 5 november och produceras av Buzzfeed. Det skriver TT.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev