Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Google slåss mot samma problem som mediebranschen

Publicerad: 18 oktober 2013, 07:27

Ena Google-grundaren Larry Page har drabbats av en degenerativ sjukdom.

Foto: Pressbild.

Google redovisar visserligen en jättevinst för Q3 på 2,97 miljarder dollar – 36 procent mer än vad analytikerna har förväntat sig, men annonsintäkterna har krympt från 96 procent av de totala intäkterna till att bara motsvara 91 procent. Den främsta orsaken är att annonsformaten krymper i och med den ökade användningen av smarta telefoner och surfplattor.


Ämnen i artikeln:

Larry PageMotorolaGoogle

Annonsintäkternas andel av den totala försäljningen stod för 12,5  miljarder dollar av Googles totala försäljning på 13,8 miljard dollar,  enligt Adage.

Här räknar man dock inte in Motorolas mobilverksamhet.

Google  har länge kritiserats för att bara basera lejonparten av sin  affärsverksamhet på annonsförsäljning, men Adage uppger att  internetjätten har blivit allt bättre på att hitta andra intäktskällor.

Annonsintäkterna  stod tidigare för 96 procent av den totala försäljningen, men har  sjunkit till 91 procent ned till 12,5 miljarder dollar av Googles totala  intäkter på 13,8 miljarder dollar under Q3.

Google registrerade  visserligen 26 procent mer klick på annonserna under Q3, men den  genomsnittliga intäkten per annons sjönk med 8 procent i förhållande  till Q3 förra året

Här stavas orsaken den ökade användningen av  smarta telefoner och surfplattor. Det vill säga annonsformaten krymper  och då går det inte att ta lika mycket betalt för annonserna som när  annonsernas visas på en dator.

Googles icke annonsbaserade verksamheter  som rör alltifrån hyrfilmer och appköp via Google play till hårdvara  ökade intäkterna med 85 procent till 1,2 miljarder dollar, medan  annonsintäkterna endast ökade med 15 procent, enligt Adage.

Q3 markerade också släppet av Motorola-produkten, The Moto X –  Google köpte verksamheten i maj 2012.

Motoroas  intäkter har dock minskat med 33 procent till 1,2 miljarder dollar i  förhållande till förra året och divisionen hade en förlust på 248  miljoner dollar.

Googles ena grundare, Larry Page, meddelade också  att det blir hans sista presskonferens under ett bra tag – han har  drabbats av en degenerativ sjukdom som drabbar sköldkörteln och ger förlamade stämband.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Larry PageMotorolaGoogle

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.