Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Googles nya annonsfilter ska mota hotet från adblockers

Publicerad: 8 februari 2018, 12:50

Om en vecka lanserar Google Chrome sin inbyggda adblocker som ska hålla sajterna rena från störande annonsformat. För Resumé berättar Michael Todd, head of advertising industry relations för Google EMEA, om initiativet.

Ämnen i artikeln:

AdblockGoogle ChromeReklamGoogle

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


För snart tre år sedan lanserades det internationella initiativet Coalition for Better Ads. Med ombord finns alltifrån branschorganisationer som IAB, mediebyråer som GroupM, publicister som The Washington Post och annonsörer som Procter & Gamble och Unilever. Även plattformsgiganterna Google och Facebook är med på tåget.

Initiativet lanserades som ett sätt att möta den kraftigt ökande användningen av annonsblockerare. Undersökningar har visat att så många som 25-30 procent av alla internetanvändare använder annonsblockerare, en stor del i Asien, och 1 av 5 klagomål till Google Chrome gäller just störande annonser.

Förra året lanserade koalitionen en internationella rekommendationer för annonsformat, och varnade specifikt för 12 olika format som användare finner extra störande. Riktlinjerna, Better Ads Standard, baserades på en 25 000 användare stor undersökning.

– Adblocking är ett problem som påverkar alla i branschen och från början hade vi nog lite fel perspektiv på vad som ökade användningen av dem. Det var inte annonseringen i sig, utan vissa format som ansågs störande. Vi behövde återgå till den devis som Google följt sedan starten och sätta användaren först, berättar Michael Todd, head of advertising industry relations för Googles EMEA-område.

De annonsformat som användarna ansåg vara mest störande var för desktop pop-ups, autospelande videoannonser med ljud, nedräkningsannonser och stora så kallade stickyannonser och för mobilen popups, prestitials, för höga annonser mitt i text, rörliga flashannonser, autospelande videoannonser med ljud, nedräkningsannonser, interstitials och stora stickyannonser.

Det är också de här annonsformaten som från och med den 15 februari kommer att blockeras i Googles webbläsare Chrome, en webbläsare med omkring 55 procent av marknaden. De publicister som fortfarande använder sig av formaten kommer inledningsvis få en varning och om de efter 30 dagar inte ändrat sina format kommer Chrome sluta visa alla typer av annonser på sajten, även de sålda av Google själva.

Publicister kommer via ett verktyg kunna testa om sina sajter överensstämmer med Googles krav.

Ett av de annonsformat som Google själva valt att plocka bort efter negativ användarfeedback är de 30 sekunder långa preroll-annonserna på YouTube.

– Även om det bara är 0,9 procent av alla sajter som inte lever upp till standarden påverkar det alla andra. Det krävs bara en dålig annonsupplevelse för att man ska ladda ned en annonsblockerare, säger Michael Todd.

Är inte problemet att många användare är trötta på annonser i sig, inte bara de som anses vara störande?

Undersökningsresultaten var väldigt tydliga i att det var just de störande annonserna som användarna vände sig mot.

Chrome-användare kommer fortfarande ha möjligheten att ladda ned en annonsblockerare men Michael Todd hoppas att deras implementering ska minska behovet av dem.

Kritiker menar att publicisterna själva borde få välja vilka typer av annonsformat de har på sina sajter, men att Google Chromes dominans tvingar dem att följa reglerna. En faktor de anser hota det fria internet.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev