Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Göran Åkestam slutar som vd

Publicerad: 17 april 2015, 07:49

Göran Åkestam lämnar vd-posten.

Foto: Fredrik Thambert.

Nu lämnar Göran Åkestam vd-rollen i byrån som är hans livsverk. Men han kommer att fortsätta som kreativ rådgivare. Åtminstone till och med 2016. – Även om jag räknar med att jobba länge än är det lika bra att ha en plan, säger han till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Thomas HøgebølGöran ÅkestamNoaÅkestam Holst

Göran Åkestam är 61 år. Även om pensionen ligger några år framåt i tiden har det nu blivit dags att börja förbereda inför det som till slut ska ske. En framtid där han och byrån som han var med och grundade för 17 år sedan går skilda vägar.
– Både Åkestam Holst och NOA har det långa perspektivet. Även om jag räknar med att jobba länge än är det lika bra att ha en plan för hur Åkestam Holst ska se ut och hur vi ska bygga NOA på ett bra sätt framöver. Istället för att vänta och plötsligt känna "Nu ska jag sluta om sex månader" har vi gjort det här mycket tidigare, berättar han.  

Han och NOA:s vd Thomas Høgebøl har diskuterat frågan en längre tid. Att byrån sedan ett drygt år tillbaka ingår i det nordiska nätverket har gjort processen enklare än om de hade fortsatt vara en fristående vd, enligt Göran Åkestam.  
– Det hade blivit problem om vi bara hade varit Åkestam Holst. Det hade inte känts lika naturligt att gå ut och rekrytera externt. Men tack vare NOA är vi en större familj som består av många supermänniskor, säger han.

Men något abrupt slut blir det inte. Göran Åkestam kommer att stanna kvar på byrån – åtminstone till utgången av 2016. Men då i rollen som kreativ rådgivare. Samtidigt lämnar också hans vapendragare Kenneth Adenskog det operativa ansvaret för ekonomi- och personalfrågor på byrån. Även han stannar dock kvar.
– Vi pratade om det här redan när Åkestam Holst blev en del av NOA. Eftersom Göran och Kenneth är vuxna killar tog vi upp vad vi skulle göra den dagen det var dags att kliva av som ledare. Kontinuitet är väldigt viktigt för mig, så det här var en viktig fråga. Därför sker nu en in- och utfasning vilket vi tycker är bra både för medarbetare och kunder, säger Thomas Høgebøl.  

Varför sker det här nu?
– Vi har hunnit lära känna varandra väldigt väl inom NOA, och har börjat samarbeta mycket över gränserna. Vi är inne i en väldigt bra period där vi har vunnit fem stora nordiska kunder, och massor av människor och byråer önskar blir en del av oss. Att göra den här förändringen nu är väldigt bra tajmingmässigt, menar han.

För egen del ser Göran Åkestam fram emot att jobba i en friare roll framöver – där han får fokusera på det han tycker mest om.  
– Det handlar inte om någon cd-roll, den finns redan, men jag kan fungera som bollplank. Sen skriver jag ju sådant som ingen annan vill skriva, och det kommer jag fortsätta med.

LÄS: Hon tar över Åkestam Holst.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.