Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Gotlandsbyrån plankad – av Grekland

Publicerad: 9 juli 2013, 09:45

Destination Gotland till vänster och den grekiska kampanjen till höger.

Hillmarketing ligger bakom kampanjen "Jorden runt på en ö" för Destination Gotland. Nu har de fått en idémässig kopia från Grekland. Vd Daniel Hillström är både förbannad och stolt.


I fjol lanserades konceptet "Jorden runt på en ö" för att marknadsföra Gotland som turistdestination. Kampanjen spelar på exotiska platser runt om i världen, fast bilderna i själva verket föreställer olika destinationer på ön.

I juni i år dök plötsligt en grekisk turistkampanj upp med exakt samma idé.  
– Deras första kampanj har exakt samma tre bilder som vi använde. Den fjärde som kom var Kenya, och där hade vi istället skrivit "Serengeti". Det blir nästan löjligt, säger Daniel Hillström, vd på Hillmarketing.  

Hillmarketing skapade också en Facebook-kampanj där Gotlandsfans spred sin kärlek till ön. Den grekiska motsvarigheten "Meet the world in Greece" har en snarlik lösning. Daniel Hillström är övertygad om att de har snott byråns koncept och applicerat det på sitt eget land.
– De har använt samma virala strategi och gjort en Facebook-kampanj där greker vurmar och är stolta över landet. Det är exakt samma sak som vi har gjort fast med Gotlänningar och Sommargotlänningar. Det fattas bara att de gör en tunnelbanekampanj och en fototävling så blir det identiskt, säger han.

Vad kommer du att göra åt saken?
– Realistiskt är att jag kommer slå dem en signal. Man skulle vilja säga "vi ska stämma skiten ur er", men hur skulle jag ha möjlighet till det? Samtidigt som jag är förbannad är jag ju också väldigt stolt. Vår kampanj har gett helt fantastiska resultat och fått spridning över hela världen.

Bakom den grekiska kampanjen står ett organ för konst, kultur och möten.

Jorden runt på en ö.
Meet the world in Greece.  

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.