onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Granskningsnämnden: Därför fälls Lotto och Keno – när Trisskrapet fått grönt ljus

Publicerad: 1 februari 2023, 10:57

Foto: Noella Johansson /TT

TV4 måste märka upp ”Keno” och ”Lotto” som reklam efter Granskningsnämndens beslut. Nämndens jurist Anna Dingertz menar att det finns stora skillnader mellan de aktuella formaten och det omtalade Trisskrapet i Nyhetsmorgon som gör att det senare inte är att betrakta som reklam.

Ämnen i artikeln:

NyheterLottoTrissKenoReklam

Vilma Pettersson

vilma.pettersson@dagensmedia.se


Granskningsnämnden har tidigare gjort en översyn av TV4:s regelbundna inslag med trisskrap kanalens morgonprogram Nyhetsmorgon.  I tidigare bedömningar har nämnden konstaterat att inslagen inte strider mot några bestämmelser gällande produktplacering.

I måndags offentliggjordes det fällande beslutet gällande Lotto och Kenos inslag i TV4. Enligt Granskningsnämnden finns det två stora skillnader mellan ärendena.

Den första skillnaden är att trisskrapningen i Nyhetsmorgon är en integrerad del av programmet. Det är TV4:s program i TV4:s studio med kanalens programledare, skrapningen är endast en del av det programmet. I inslagen för Lotto och Keno handlar det om egna program som Svenska Spel själva har producerat och använder sina egna programledare.

Den andra stora skillnaden är varifrån finansiering av inslagen och programmen kommer. Där har Granskningsnämnden konstaterat att det skiljer sig markant mellan de olika ärendena., jurist och biträdande enhetschef på Granskningsnämnden för press, radio och t

– Granskningsnämnden har ställt väldigt mycket frågor till TV4 om ersättningarna. I de här ärendena nu så har nämnden kommit fram till att Svenska spel har producerat fram dom här programmen och stått för kostnaderna för det. Visningsrätten har TV4 inte heller betalat för och de har fått ytterligare kostnader täckta av Svenska spel. I de senaste fallen har nämnden just uppgifter om att det har förekommit betalning. Vilket det inte fanns då från TV4:s sida då vid de här trissärendena, säger Anna Dingertz, jurist och biträdande enhetschef på Granskningsnämnden för press, radio och tv.

LÄS MER: Beslutet om Trisskrapet chockar spelbranschen – kan få inverkan på grundlagarna

I juni 2022 stod det klart att Högsta domstolen kommer att pröva Konsumentombudsmannens uppmaning att ska redovisa ett eventuellt samarbetsavtal med TV4 om Triss-inslagen i ”Nyhetsmorgon”. Detta krav underkändes i mars i Patent- och marknadsöverdomstolen i mars 2022. 

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev