Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Grattis alla marknadschefer – så mycket har lönen höjts

Publicerad: 26 november 2018, 09:42

1 358 861 kronor. Det är snittlönen för en marknadschef i Sverige, enligt Resumés lönekartläggning. Den har ökat med sex procent från 2016.
– Det är bra, säger Francesca O'Brien Apelgren, vd på Sveriges marknadsförbund.


Ämnen i artikeln:

ReklambyråerMarknadschefLöneligan

När Resumé summerar lönen för 70 marknadschefer i Sverige år 2017 står det klart att den har höjts från året innan. 2016 låg den nämligen i genomsnitt på 1 285 926. På ett år har den alltså ökat med sex procent.

– Det är bra. För löneintervallet för en marknadschef har under många år varit på cirka 45.000 kr till 85.000 kr och medianlönen på cirka 65.000 kr. Jag ser i DIK:s lönestatistik 2018 för yrken inom kultur, kommunikation och reklam att det finns en stor spridning av lönesättningen. Det beror ju såklart på ansvar, kompetens, erfarenhet och bransch. En nyexad tjänar såklart mindre än en som arbetat i många år för att sen tappa i lön till förmån för de yngre, säger Francesca O'Brien Apelgren och fortsätter:

– Där vill jag ge en stor eloge till John Mellqvist som arbetar och lyfter upp åldersdiskrimeringen i arbetslivet. Vi som intresseförening har också ett stort ansvar i att fortsätta vårt arbete med lika lön för lika arbete.

Är din bild att marknadschefen blivit mer respekterad än tidigare? Fått komma in i styrelserummen på ett annat sätt?
– Marknadscheferna som yrkeskår är alltid attraktiva och efterfrågade. Men den stora skillnaden är att för cirka 10-15 år sedan så var marknadschefens roll mycket mer konjunkturberoende än var den är idag. Oavsett det ekonomiska läget så avvarar man inte sin marknadschef idag. För marknadschefen besitter kunskaper om hur man bygger starka varumärken, kan mediemarknaden med alla digitala kanaler samt förstå målgruppstänket och har kundinsikterna så att de kan koppla affären till kommunikationen. Det innebär att många valnämnder efterfrågar marknadschefer och kontaktar oss i detta ärende.

2017 har marknadschefer i snitt nästan 1,4 miljoner per år, enligt vår kartläggning. Är det en rimlig lön, tycker du?
– Lönen måste sättas utifrån vad som efterfrågas och presteras. Det är marknaden som styr och det finns lönerekommendationer att ta hänsyn till.

Är du nyfiken på vad enskilda marknadschefer tjänar? På Resumé Insikt kan du läsa hela listan:

Prova Resumé Insikt i 30 dagar

Är du redan prenumerant? Logga in här!

Yasmine Winberg

Chefredaktör och ansvarig utgivare

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.