Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Grow öppnar för samgående

Publicerad: 28 augusti 2014, 10:34

Resumé kunde tidigare idag berätta att Grow-delägarna Thomas Sandell och Joakim Uebel lämnar bolaget för att helhjärtat kunna fokusera på arkitektfirman SandellSandberg. Nu gör Grows ordförande, Andreas Rosenlew, klart att bolaget siktar på fortsatt internationell expansion och öppnar för ett samgående.


Ämnen i artikeln:

GrowUlf SandbergAndreas Rosenlew

– Grow fyller tio år den 4 december och inför det har vi tittat på hur vi ska utvecklas under de närmaste tio åren, säger Andreas Rosenlew, styrelseordförande i Grow.

Han uppger att genomgången ledde till att man fann det bäst att Grow fokuserar på sin egen verksamhet, medan arkitektfirman SandellSandberg får fokusera på sin.

– Thomas Sandell har mest jobbat inom arkitektverksamheten, jag och Ulf Sandberg i Grow och Joakim Uebel med det mer finansiella. Vi har saknat ett tillräckligt ägande i toppen av de olika bolagen har kommit fram till att båda företagen mår bäst av ett dedikerat och engagerat ägande var för sig, säger Andreas Rosenlew.

Uppgörelsen var klar den 12 augusti. Då hade man gjort klart med uppdelningen av likvida medel, inventarier och annat.

Andreas Rosenlew vill understryka att man fortfarande är vänner.
– Det inte ligger någon konflikt bakom det här. Vi kommer också att fortsätta samverka där det finns synergier, men i lösare strukturer, säger han.

Andreas Rosenlew poängterar att Grows modell med en ”holistisk” varumärkesapproach har varit framgångsrik under tio år, men att man samtidigt har sett att över 80 procent av uppdragen kommer utanför Sverige.

– Vi känner att vi måste fortsätta att utveckla den potential som finns i verksamheten genom en utökad internationell expansion, säger Andreas Rosenlew.

Grow etablerade kontor i Oslo och Helsingfors under förra året och får 20 procent respektive 30 procent av uppdragen därifrån.

Nu öppnar man upp för ett samgående.
– Vi har delvis påbörjat vår internationella resa, men genom att frigöra och förenkla vår ägarstruktur underlättar vi involveringen av nya partners och synergisk förvärv eller samgåenden, säger Andreas Rosenlew.

Han uppger att Grow har sonderat marknaden under en längre tid, men vill inte gå in på om man redan ligger i förhandlingar om eventuella samgåenden.

Andreas Rosenlew är öppen för företag både i och utanför Sverige.

Vad söker ni hos en ny partner?
– Vi ser att vi under våra tio år i princip har varit pionjärer inom ett holistiskt grepp på varumärkesutveckling, men att det under senare år har kommit en del företag som jobbar efter samma modell. Vi söker en större kritisk massa och förbättrade möjligheter att konkurrera internationellt, säger Andreas Rosenlew.

Han ser kanske inte helt oväntat med fördel på om det är en verksamhet som i alla fall till en viss del kompletterar Grow.
– Vi talar om innovation inom hela värdekedjan, men vi ser möjligheter att stärka upp vår kapacitet inom det området, säger Andreas Rosenlew.

Är det viktigt för er att behålla kontrollen i bolaget eller kan ni tänka er en annan part som äger 51 procent?
- Vi utesluter inte att vi kan göra en merger of equals, säger Andreas Rosenlew.

Ni sade för första gången upp medarbetare i våras?
- Man drar på sig en del obalans i resurserna när man har drivit en framgångsrik verksamhet under en längre tid. Vi har också haft en sänkt nivå på vårt resultat, men det beror mycket på att vi har investerat i vår verksamhet i Oslo och Helsingfors, säger Andreas Rosenlew.

Man skulle kunna tro att ni har hamnat i en ekonomisk kris med tanke på att ni öppnar för ett samgående?
- Så är det inte, utan vi har länge tänkt att vi har behövt ett renodlat aktivt ägande där vi kan utvecklas mer på den internationella marknaden, säger Andreas Rosenlew.

Man kan väl tycka att en arkitektverksamhet är lite väsensskild från en varumärkesutvecklare?
- Det finns kopplingar, men samarbeten har inte skett i den frekvens som motiverar ett delat ägande, säger Andreas Rosenlew.

Han nämner ändå att SandellSandberg var djupt involverat i arbetet med den Svenska Paviljongen i samband med World Expo i Sydkorea för ett antal år sedan.

Andreas Rosenlew har varit ordförande för Grow under många år, men lämnade uppdraget när Joakim Hultqvist tog över vd-skapet och ersatte Joakim Uebel – den sistnämnde blev i sin tur ordförande.

Andreas Rosenlew är nu återigen ordförande sedan den 12 augusti i år i och med det nya upplägget.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.