onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Gudrun Sjödén om bristen på svarta reklammodeller: "De flesta svenskar är blonda"

Publicerad: 12 maj 2023, 05:00

Gudrun Sjödén är i blåsväder sedan Expressen genomförde en granskning.

Foto: SVT

Modedesignern Gudrun Sjödén anklagades för rasism och mobbning av anställda. Nu berättar hon om synen på varumärkets modeller i SVT-dokumentären "Persona non grata".

Ämnen i artikeln:

SVTMode

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


I dokumentären, som släpptes i dagarna, diskuterar Gudrun Sjödén modellerna i katalogen tillsammans med två butiksanställda i New York.

En av dem, D'Ella Lee, berättar om hur hon beundrar katalogen och tycker att den är vacker, men uttrycker samtidigt kritik mot modellernas bristande mångfald vad gäller härkomst.

Gudrun Sjödén säger att det finns en modell med "krulligt hår" som är "mörk" och som företaget brukar använda, men som inte är med i just denna katalog. Sedan konstaterar hon:

– I Sverige finns det inte så många som är riktigt mörkhyade. Jag tror också att om vi skulle börja använda våra bilder i marknadsföring här – om vi säger "det är den skandinaviska och nordiska looken bla, bla, bla ... Och sedan låter en mörk person presentera den – då förmedlar vi något annat.

En annan anställd i butiken, Kasey Grazette, frågar då hur hon kan säga så samtidigt som hon har vita modeller som bär kläder med inspiration från ickevita länder.

– Vi vill vara ett svenskt företag med en svensk stil, säger Gudrun Sjödén då och konstaterar sedan:

– Jag menar, de flesta svenskar är blonda.

I fjol avslöjade Expressen i en stor granskning hur Gudrun Sjödéns företag kantades av missförhållanden och rasism. Hon ska bland annat ha sagt n-ordet och att hon inte kunde läsa av ansiktet på en svart kvinna som var anställd, just eftersom hon var svart. I SVT-dokumentären framkommer det dock att detta ska ha yttrats av bolagets vd, Ann Adelsson, som själv nekar till påståendet.

Granskningen, som är i fokus i SVT-dokumentären, ledde till att Gudrun Sjödén avgick från bolaget.

– Jag har försökt göra vad jag kan. Vi har byggt upp företaget och är jätteframgångsrika. Och så ska folk komma och hacka på allt mellan himmel och jord, säger Gudrun Sjödén till SVT.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev