Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

"Guldägget ska bara mäta kreativitet"

Publicerad: 4 mars 2010, 14:47

– Guldägget ska mäta kreativitet, inte resultat. Jag gillar inte effektmätningar då man lätt jämför äpplen och päron. Det säger Guldäggets huvudordförande, Matias Palm-Jensen, och avfärdar bestämt kritiken från byråerna om att de tvingas­ maska och klippa bort resultat från casefilmer för att tävla i Guldägget.


Ämnen i artikeln:

Matias Palm-JensenGuldägget

truefalse

(Foto: Sören Andersson)

1 060 bidrag har lämnats in till Guldägget. I veckan har en jury på totalt 84 personer uppdelad på tolv kategorier konfererat om bidragen. Nytt för i år är att alla bidrag lämnas in digitalt. Resumé har tidigare rapporterat om att det har väckt irritation hos byråerna som tvingas maska och klippa bort inslag från färdiga praktikfall.

Guldäggets huvudordförande och vd för Farfar, Matias Palm-Jensen förstår att det kan finns en stolthet och ett behov av att visa upp resultat, men viker inte en tum:
– Om man förväntas åka slalom går det inte att sätta på sig störtloppsskidor. Det handlar inte om att vi är nitiska, utan Guldägget är och förblir en kreativitetstävling. Guldägget ska inte mäta resultat, säger han.
– För 15–20 år sedan var beviset för en framgångsrik kampanj att den diskuterades vid fikabordet, att det blev en snackis. Däremot hade man svårt att bevisa att kampanjen hade gett önskad effekt i form av förändrat köpmönster. I dag är det betydligt enklare att följa och mäta resultat i det vi kallar ”earned media”. Oavsett detta ska Guldägget fortsätta att vara en kreativitetstävling:
– Generellt sett är jag ytterst kritisk till effekttävlingar.­ Då kunden kan briefa på olika sätt, mål sätts subjektivt och det i dag finns olika mät­metoder, finns en uppenbar risk att man jämför äpplen och päron, säger Matias Palm-Jensen.

Under sin karriär har han varit ordförande för juryer för de flesta större reklamtävlingar såväl nationellt som internationellt. Enligt Mats Palm-Jensen är Guldägget en av de mest välskötta tävlingar som han har stött på:
– Guldägget håller världsklass och det är betydligt svårare att vinna ett guldägg i vissa kategorier, än ett lejon i Cannes.

Han ser uppdraget som huvudordförande för Guldägget som ett hedersuppdrag. Någon personlig eller företagsmässig vinning är det inte tal om. Ett exempel är att Farfar i år endast har skickat in ett par bidrag i stället för vanliga 10–15 bidrag.
– Vi gör så för att undvika eventuella jävsdiskussioner. Samtidigt måste man komma ihåg att Farfar verkar på en internationell marknad, viket innebär att om vi inte får något guldägg i år påverkar det oss inte i någon större utsträckning, säger Matias Palm-Jensen.

En röd tråd kring årets Guldägg är att mer intelligent och engagerande reklam tar över:
– Här återkommer vi till vikten av ”earned media”. Det handlar om att skapa intelligenta och djupgående relationer i stället för att skrika.­ Jag ser en tydlig trend att detta blir allt viktigare.

När det gäller just kreativt arbete och hur man skapar ett framgångsrikt sådant tycker han att det handlar om en kombination av passion, kärlek samt att våga utmana sina rädslor:
– För att lyckas kreativt gäller det att våga misslyckas samt att ta besvärliga och kantstötta människor och ge dem ansvar vid de fina borden, säger Matias Palm-Jensen.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.