Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Guldäggsjury får hård kritik

Publicerad: 19 februari 2010, 12:51

Inför årets Guldägg riktas nu hård kritik mot sammansättningen av jurymedlemmar. Resumés genomgång visar att flera byråer har så många som fyra representanter, flest har DDB Stockholm som fyller hela fem stolar i juryn.


Ämnen i artikeln:

Guldägget

truefalse

Guldäggets projektledare, Michaela Pålsson. (Foto: Emma Jäderström)

Tidigare år har det varit strikta regler när det gäller sammansättningen av Guldäggsjuryn. Bland annat ska en av juryrepresentanterna ha vunnit minst ett silver­ägg, en regel som de ansvariga för Guldägget nu har lyft bort. Även regeln att en byrå endast får ha med max två representanter har det tummats på. Resumés genomgång visar att Forsman & Bodenfors, Garbergs och DDB Stockholm har fyra eller fler representanter.

– Egentligen ska det helst bara vara två från varje byrå eller fyra från stora prisbelönta byråer men det är inte alltid möjligt. Det vi strävar efter i vår sammansättning är att ha en bra mix. När det gäller just DDB var fallet att en jury­medlem jobbade på en annan byrå, men bytte till DDB i valprocessen. Det är olyckligt att det blev som det blev, men vi beslutade att ändå ha kvar jurymedlemmen.
– Det vore ju inte så seriöst att ringa och säga att denna inte kan vara med längre, säger Michaela Pålsson, projektledare för Guldägget.

Varför inte? Det är väl bara att hänvisa till gällande regelverk?
– Jo, men nu valde vi att göra så här, eftersom det var en unik situation.

Och det är just antalet representanter från de olika byråerna som har stuckit i ögonen på folk och de kritiska rösterna växer sig på hög.

”Det här är inte bra. Att några byråer undantas gällande regler och att en byrå får ha med fem stycken jury­medlemmar, det blir minst sagt snedvridet.”

”Det är mycket konstigt att några byråer har så många representanter, och att DDB har hela fem.”

”Jurysammansättningen har helt enkelt inte hanterats på ett bra sätt.” Det är kritiken från flera uppgiftslämnare som Resumé har varit i kontakt med.

Förutom antalet representanter har man även brustit när det gäller fördelningen mellan könen. Av tolv kategoriordföranden är så många som åtta män, det vill säga endast en tredjedel är kvinnor.
– Vi vill som sagt att det ska vara en 50/50-fördelning, men det är svårt att få till den balansen. Det råder brist på kvinnor helt enkelt.

I kriterierna står att det ska vara jämn fördelning mellan storstad/småstad, ändå är det bara Malmö, Göteborg och Stockholm representerade.

Hur förklarar ni det?
– Det är naturligtvis inte optimalt. Men när urvalet görs handlar det om att väga samman en mängd para­metrar som kön, geografi, disciplin och meriter. Det finns alltid målkonflikter i ett så omfattande arbete.

Tero Marjamäki

Ämnen i artikeln:

Guldägget

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.