söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Guldskriftsvinnarna: "Helt jävla obeskrivligt"

Publicerad: 5 maj 2017, 13:16

Lina Franzon och Anna Boberg, TBWA

Foto: Yasmine Winberg

Det var trötta, men lyckliga, vinnare av Guldskrift, priset till årets främsta copywriter-insats, som talade med Resumé under fredagseftermiddagen.

Ämnen i artikeln:

MindLina FranzonGuldskriftAnna BobergReklamGuldäggetTBWAGuldägget 2017

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Under gårdagkvällens Guldäggsgala delades priset Guldskrift ut. Priset går till den/de copywriters som bidragit med den bästa kommunikationstexten under året som gått. Vinnarna, Lina Franzon och Anna Boberg på TBWA, fick ta emot priset för sitt arbete med Mind och boken "Ord inuti" där de uppfann 150 nya ord för att sätta ord på vårt komplexa känsloliv.

– Som alltid när vi jobbar med Mind var uppdraget väldigt fritt. De har ofta en idé om en julkampanj med begränsad budget, men vill självklart ha ut så stor effekt av arbetet som möjligt. När vi presenterade idén om "Ord inuti" var de så fina som bara de kan vara och sa att "Tror ni på det här, då tycker vi att ni ska köra", berättar en sliten, men glad, Anna Boberg

Hur föddes idén från första början?

Vi satt och pratade om att vi ville skapa något som berörde så många som möjligt när vi kom in på alexitomi, när man saknar förmåga att sätta ord på hur man mår. Utifrån det började vi prata om vilka möjligheter det fanns inom det temat. Det svenska språket är ofta stramt, speciellt när det kommer till vårt känsloliv. När vi började spåna insåg vi snabbt att vi hade kommit på ett gäng fantastiska ord och sen fortsatte vi på det.

De båda pristagarna är fortfarande relativt nya i branschen. Anna Boberg gick ut Berghs för ett år sedan och har sedan dess jobbat på TBWA, Lina Franzon gick ut ett år tidigare.

Tidigare år har Guldskrift ofta gått till mer seniora copywriters, hur känns det att få priset så tidigt i sin karriär?

Helt jävla obeskrivligt!

Redan under uppläsningen av juryns motivering började jublet stiga kring TBWA:s galabord.

Hade ni några förväntningar när ni gick till galan?

– Det är klart man har någon sorts underliggande förväntningar men Guldskriften är ett så himla prestigefullt pris. Att vara nominerad är stort nog, förklarar Lina Franzon.

– En kollega filmade när de började läsa upp nomineringarna och man kan se mig sitta och hyperventilera medan Lina bara sitter och stirrar tomt ut i luften. När vi väl skulle gå up på scen kunde jag knappt gå och Lina började gråta så fort de avslöjade vinnarna. Vi är fortfarande helt tagna och det är en extrem ära att få vinna, säger Anna Boberg.

Har ni några speciella favoritord från boken?

Det är otroligt svårt att välja men får jag säga två skulle det vara hudtagen, känslan av rus man får när någon man tycker väldigt mycket om rör vid en, och skamvrådd som beskriver känslan när någon annan bestämmer över vad man ska skämmas över, avslutar Lina Franzon.

Efter att boken släpptes har Mind, som arbetar för att sprida kunskap om psykisk ohälsa, slagit insamlingsrekord och boken har delats ut på högstadieskolor runtom i Sverige.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev