Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Guldvågen visar att nästan vad som helst är möjligt

Publicerad: 12 september 2016, 10:57

Mycket är fortfarande fel, men sexistiska vd:ar får sparken och manliga kolleger diskuterar våldtäktskultur eller mångfaldhetsfrågor lika bekvämt som fotboll, skriver Hedvig Hagwall Bruckner.


Ämnen i artikeln:

GuldvågenJämställdhetHedvig Hagwall Bruckner

"Hur står det egentligen till med jämställd­heten i kommunikationsbranschen?" är en fråga jag inte helt sällan får. Och jag måste erkänna att jag inte har ett rakt svar. För det är lätt att nedslås. Jag blir störd när jag tittar i Komms lönestatistik, ledsen när jag sitter i Cannes och ser killgäng efter killgäng drälla upp på scenen, arg när jag läser om könsdiskriminerande byråledare i USA, matt när jag räknar kvinnliga regissörer på Roygalan. Och så har jag såklart, som de flesta tjejer i branschen, mina egna rövarhistorier om sexistiska killar, gubbar och tanter (ja tanter).

Men samtidigt är jag så jävla glad! Jag är in i själen glad över alla duktiga kvinnor jag delar mina erfarenheter med. För att inte tala om alla unga tjejer som utexamineras från reklamskolorna och slussas in på byråer varje år – deras smartness, driv och jävlar anamma är makalöst. Jag hoppas att byråerna har vett att ge dem de löner de förtjänar så att den märkliga löneobalansen snart är borta.

Jag är så glad över att den där sexistiska byråledaren i USA blev av med jobbet och att hans klavertramp dessutom ledde till en massiv debatt i internationell branschpress, där kvinnor ifrån all världens hörn fick möjlighet att vittna om sina erfarenheter.

För att inte tala om hur glad jag är över alla manliga kolleger som är pappalediga, vabbar, diskuterar våldtäktskultur eller mångfaldhetsfrågor lika bekvämt som fotboll, som backar brudar och är allmänt bra personer. David Sandström kliver av sitt framgångsrika vd-skap och anger som en av förklaringarna att han ska bli pappa. Hur härligt är inte det?

Branschen har blivit väldigt mycket mer jämställd. Och även om det lär dröja innan hälften av de nominerade regissörerna på Roy är brudar börjar fler och fler synas och belönas. Men just i dag är jag gladast över att Guldvågen, tävlingen som utser Årets mest jämställda byrå, har slagit rekord i anmälningar. Det finns alltså massor av reklambyråer som vill tävla om att vara bäst på jämställdhet. Fatta grejen! Nu är väl nästan vad som helst möjligt.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.