Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

H&M backar med drygt 3 miljarder kronor

Publicerad: 26 januari 2012, 10:03

Hennes & Mauritz-koncernens vd, Karl-Johan Persson, hävdar att klädkedjan fått en bra start på det nya året, men under förra året backade vinsten med drygt tre miljarder kronor.

Foto: Pressbild.

Hennes & Mauritz-koncernens vinst gick från nära 19 miljarder kronor till cirka16 miljarder kronor. Klädjättens vinst under Q4 sjönk med cirka 200 miljoner till 6,8 miljarder kronor under Q4.


Ämnen i artikeln:

H&MMonkiKarl-Johan Persson

H&M-koncernens omsättning ökade med 8 procent under  räkenskapsåret 2011, medan försäljningen i jämförbara enheter sjönk med 1  procent.

Enligt klädjätten har försäljningen påverkas av negativt  av valutaomräkningseffekter och efter omräkning till svenska kronor  landade bruttot på 66,1 miljarder kronor – att jämföra med nära 68,3  miljarder kronor från året dessförinnan.

Koncernens resultat efter skatt hamnade på 15,8 miljarder kronor att jämföra med nära 18,7 miljarder kronor under 2010.

Enligt H&M rör 1,5 miljarder kronor av den minskade vinsten negativa valutaräkningseffekter.

Vinsten landade på 9,56 kronor per aktie – att jämföra med 11,29 kronor per aktie under 2010.

Klädjätten hade även en negativ utveckling under Q4 2011.

Försäljningen  i jämförbara enheter sjönk med 3 procent och hamnade efter omräkning  till kronor på 30,9 miljarder att jämföra med 29,7 miljarder kronor  under 2010.

Koncernens resultat efter skatt hamnade på nära 5,4  miljarder kronor att jämföra med nära 7,2 miljarder kronor under Q4 2010.

Vinsten efter skatt blev 3,24 kronor per aktie, vilket kan jämföras med 3,32 kronor per aktie för Q4 2010.

Styrelsen föreslår en utdelning på 9,50 kronor för aktie för räkenskapsåret 2011:
"Vi  ökade försäljningen med 8 procent i lokala valutor och fortsatte att ta  marknadsandelar under ett av de tuffaste åren på länge för klädhandeln i  många länder. Att vi tagit marknadsandelar är ett kvitto på att  kunderna uppskattar våra kollektioner som erbjuder ett brett och  inspirerande mode för alla.", skriver H&M-koncernens vd Karl-Johan  Persson i sin vd-kommentar.

Han menar dock att situationen på  inköpsmarknaden har varit tuff och lett till ökade inköpskostnader för  klädbranschen som helhet.

Karl-Johan Persson påpekar ändå att  H&M-koncernen satsat på att förstärka sitt kunderbjudande och  marknadsposition i förhållande till konkurrenterna, vilket ger: "ännu  högre kvalitet och mer hållbara material."

H&M har idag 2 500 butiker på 43 marknader och har drygt 94 000 medarbetare.

Planen är att öppna 275 nya butiker i år och tyngdpunkten ligger på marknader som Kina, USA och Storbritannien.

Nya H&M-marknader blir Bulgarien, Lettland, Malaysia och Thailand.

Förhoppningen är också att öppna den första butiken i Latinamerika i Mexiko, vilket ska ske hösten 2012.

Karl-Johan Persson nämner också att H&M forsätter att expandera sina övriga varumärken som exempelvis COS och Monki.

COS ska bland annat öppna butiker i Hongkong, Italien, Finland och Kuwait.
"Vi  har fått en bra start på det nya året med en stark  försäljningsutveckling både i december och så här långt i januari.  Mycket tyder på att det blir fortsatt tufft makroekonomiskt på många av  våra marknader under 2012 men vi tror mycket på vårt erbjudande och är  övertygade om att H&M kommer stå sig starkt även under detta år.",  skriver Karl-Johan Persson.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

H&MMonkiKarl-Johan Persson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.