tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Halloweenreklam – skrämmande bra eller rysligt dåligt?

Publicerad: 31 oktober 2018, 13:28

Under veckan har hela landet prytts i orange. Halloween innebär ett ypperligt tillfälle för butikerna att locka nya kunder, men verkshöjden på en del Halloween-inspirerade reklamkampanjer lämnar hel del i övrigt att önska.

Ämnen i artikeln:

ReklamHalloween

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Enligt en undersökning från branschorganisationen Svensk Handel planerar sju av tio handlare att uppmärksamma Halloween på något sätt. Speciellt är det försäljningen av godis, ljus, pumpor och Halloween-utklädnader som ökar. Konfektyrförsäljningen ökar exempelvis med 7,9 procent, men det finns även en chans för andra kategorier att steppa upp försäljningen.

– Halloween har kommit till Sverige för att stanna. För handeln är Halloween ett bra tillfälle att skapa kampanjer som lockar kunder till butiken, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Än så länge är dock Halloween inte ett lika stort evenemang som mer traditionsrika helger som påsk, jul, nyår. När handlarna får ranka vilka högtider som är viktigast för försäljningen hamnar Halloween på tionde plats.

Ett av de varumärken som satsat hårt på helgen är Fanta som bland annat släpper en begränsad upplaga av Fanta blood orange zero sugar. Den nya läsksmaken lanseras bland annat med en stor utomhus- och tunnelbanekampanj och ett nytt Snapchat-filter.

– Det är väldigt kul att vi kan erbjuda svenska konsumenter Fanta Blood Orange zero sugar under Halloween. Smaken av blodapelsin tillsammans med färgen och namnet tror jag våra konsumenter verkligen kommer att uppskatta Fanta Blood Orange zero sugar, säger Gabriella Björklund, brand manager för Fanta i Sverige.

Ett annat varumärke som kanske satsade lite väl på att locka kunder med en skrämmande kampanj är nöjesparken Liseberg. Kampanjen, där en ondsint clown drar iväg med en blodig tonåring, stoppades nämligen av ett flertal mediekanaler då den ansågs vara för läskig. Även Liseberg själva avstod från att gå ut med kampanjen i sina egna kanaler som Facebook och på sajten. Se reklamfilmen här.

På den brittiska marknaden tog Spotify i från tårna och lyckades få sin kampanj stoppad av the Advertising Standards Authority. Branschorganisationen ansåg att filmen "riskerade att skapa ovälkommen olust" hos barn och stoppade därför filmen.

Förra fredagen gjorde ICA:s marknadsdirektör Mats Liedholm sin sista dag som ansvarig för Sveriges största annonsör. Liedholm firades av genom att göra en kort cameo i Halloween-avsnittet av den klassiska ICA-såpan.

Ett varumärke som bör se sin försäljning peka spikrakt uppåt är den amerikanska godistillverkaren Reeses. I USA försöker man inför Halloween sätta skräck i sina kunder genom en reklamfilm där ett par under sin bus eller godis-turné bara blir erbjudna EN Reeses. Oh the horror.

Att prata försäkringar kan vara nog så skrämmande för den som helst inte vill ta tag i böket. En aktör som i sin Halloween-kampanj brutit sig loss från den traditionellt strama försäkringskategorin är försäkeringsbolaget Farmers Insurance som i sin senaste kampanj väckt de döda till liv för att prata just livsförsäkringar.

Precis som Liseberg, och för den delen Kolmården, har Gröna Lund försökt locka lite extra kunder till nöjesparken under Halloweenhelgen. Förra veckan öppnade man upp den nya skräckattraktionen "Skeppet" som marknadsförts hårt i Stockholmsområdet.

Sveriges kanske mest kända maskeradföretag Buttericks har försökt knyta an till helgen, som kan antas stå för en viktig del av årsförsäljningen, genom att sponsra två stora Halloweenevenemang – Stockholm Zombie Walk och Halloweenkryssningen.

Högtider som Halloween är som skapta för nya typer av sociala medie-filter och teman. Facebook har bland annat släppt en rad filter, kameraeffekter och ramar som användarna kan köra i sina stories.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev