Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

"Halvera vd-lönen och slopa arvode till styrelsen"

Publicerad: 17 januari 2008, 14:52

Bråket i reklambyråkoncernen A-com tilltar. På måndag är det extra bolagsstämma och inför det har de norska storägarna i Zoncolan krävt att styrlelse och ledning byts ut.


Richard Båge. Foto: Andreas Elgstrand.

Bråket i reklambyråkoncernen A-com tilltar. På måndag är det extra bolagsstämma och inför det har de norska storägarna i Zoncolan krävt att styrlelse och ledning byts ut.

Nu blandar sig ytterligare en aktieägare i bråket. Det är Richard Båge, vd på Mediaplanet, som i augusti förra året investerade i A-com.

I ett mail till styrelsen, som Resumé tagit del av, listar Båge en rad drastiska åtgärder som måste till för att få ordning på A-com.

- Halvera lönen till Fredrik Sandelin, vd i A-com

- Inget arvode till styrelsen under 2008

- Stoppa uppdragen till styrelseledamoten Lage Jonasson

Richard Båge vill också att nuvarande styrelseordförande Roland Nilsson ersätts av Richard Svensson, som representerar största ägaren Arvid Svensson invest.

Därmed går Richard Båge på samma linje som de norska ägarna i Zoncolan, som kritiserat Sandelins vd-lön på 4,4 miljoner kronor, inklusive pension samt det faktum att styrelseledamoten Lage Jonasson fakturerat A-com 5,1 miljoner kronor för tjänster som finansiell rådgivare.

– Det viktigaste är att medarbetarna i A-com nu ges arbetsro och får fortsätta utveckla bolagen framgångsrikt, säger Richard Båge, som inte vill kommentera bråket ytterligare.

–  Jag kan tänka mig att avstå från mitt styrelsearvode under ett år, säger Roland Nilsson, styrelseordförande i A-com. I övrigt vill han inte kommentera kritiken.

Fredrik Sandelin, vd A-com:

– Vd:s lön är en fråga för styrelsen och diskuteras lämpligen i styrelserummet.

Idag damp det dessutom ner ett brev i brevlådan hos alla aktieägare i A-com. Avsändare är Zoncolans vd Tefre Höjre och styrelseordförande Riulf Rustad. I brevet upprepar de kritiken som de framfört i Resumé.

Dessutom skriver de att kostnaderna för A-coms moderbolag uppgår till 125 miljoner kronor under perioden 2002-2007. Samtidigt uppgår koncernens förluster under samma period till 146 miljoner kronor.

– Siffrorna är missvisande, säger Fredrik Sandelin.

Han vill i stället peka på att förlusten 2002 uppgick till 190 miljoner kronor samtidigt som moderbolaget kostade 50 miljoner kronor.

– Senaste bokslutet redovisade vi en vinst på 12 miljoner kronor samtidigt som moderbolagets kostnader minskats till 15 miljoner kronor, säger Fredrik Sandelin.

Läs även: Norsk-svensk fejd i A-com

Bernt Hermele

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.