Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Hämtar kampanjmetod från USA

Publicerad: 25 mars 2010, 10:40

De rödgröna satsar 11 miljoner i en gemensam valkampanj. Större delen används veckorna före valet. Och de rödgröna tänker ta upp en amerikansk valtradition: genom trädgårdsskyltar ska väljarna kunna visa att de röstar rödgrönt. Fast någon gemensam logga blir det inte.


Ämnen i artikeln:

Rödgröna

I USA är det vanligt att man visar upp vad man ska rösta på med en skylt i trädgården. Den metoden plockas nu upp av de rödgröna.

De rödgröna vill få till en budskapsdriven valrörelse, där de tre partierna både ska synas var för sig men också gemensamt.

Det innebär att de också kommer att göra en hel del gemensamt kampanjmaterial. Och bland dem finns en svensk nyhet: trädgårdsskylten. Så kallade "yard signs" är sedan länge ett obligatoriskt inslag i anglosaxiska valrörelser. Folk ställer ut en skylt i sin trädgård som visar vem de stödjer.

Nu ska de rödgröna testa samma grepp.
Navet i den rödgröna valrörelsen blir annars den gemensamma valsajten rödgrönt.se. Journalisten Martin Gelin är de rödgrönas "new media director", och håller i de gemensamma satsningarna på nätet.
De rödgröna ska också ha ett gemensamt valcentra i Stockholm.
– Genom de ska vi koppla ihop våra online- och offlineaktiviteter, säger Miljöpartiets Paolo Silva.
Partiledarna och språkrören ska genomföra flera gemensamma turnéer, och partierna ska ha gemensam valupptakt och en valfest i Kungsträdgården den 12 september.

Det är i slutskedet de rödgröna kommer synas mest:
– Större delen av vår gemensamma budget lägger vi i slutskedet, säger Socialdemokraternas kommunikationschef Karin Pettersson.

Felaktigheter från motståndarsidan ska bemötas direkt på en nystartad "factcheck-sajt" som kallas Tvättstugan.
Men något svar på motståndarsidans gemensamma Allianslogga blir det inte. De tre partiernas loggar ska användas ihop.
Svensson reklambyrå har engagerats för att göra grafisk profil och kampanjmaterial.
– Vi har precis landat i detta. Vi vet vad vi ska göra, men inte hur, säger Anna Lennström, projektledare på Svensson. Arbetet startar på allvar under nästa vecka.

Svensson jobbade med Miljöpartiet under riksdagsvalet 2006. Nu ska de också koordinera sig med Acne (S), Electric Boogie Design Coop (V) och Lokomotiv (Mp).
– Vi ska snart ha ett uppstartsmöte med de andra byråerna.

Och arbetsgruppen ser fram emot de rödgröna uppdraget:
– Uppdraget åt Miljöpartiet är ett av de roligaste jobb vi gjort. Att medverka i valrörelsen gör att man hamnar i händelserna centrum. Och att jobba med de rödgröna är en otroligt utmaning, det är ju första gången det blir ett sådant samarbete, säger Filip Lindquist, på Svensson.

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

Rödgröna

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.