Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

"Han är värd en plats bland de stora"

Publicerad: 18 februari 2011, 09:14

Reklamfilmsregissören Olavi Häkkinen, som bland annat gjort de populära Bregott-filmerna, har avlidit. Han blev 59 år. – En stor förlust. Han var en av de bästa i branschen, säger mångårige kollegan Torbjörn Lindgren från tiden på reklambyrån HLR.


Ämnen i artikeln:

Bregott

Olavi Häkkinen under en reklamfilmsinspelning.

Olavi Häkkinen föddes 1951 i Borås.  Efter diverse arbeten i hemstaden studerade han på designhögskolan Beckmans. 1975 började han som ad-assistent på reklambyrån HLR.  Där stag han i graderna och 1979 lämnade han Sverige för USA. Han gick han en kurs i illustration hos den världsberömde designern Milton Glaser och började på BBDO i New York.

Det var då han styrde in på filmbanan. Olavi Häkkinen låg bakom idén till tidernas mest framgångsrika Pepsi-film – Cannes-prisade ”Fire” med Michael Jackson 1984. 

Efter USA-sejouren återvände Olavi Häkkinen till Sverige – 1987 startade han produktionsbolaget Oh la la med Lars Larsson och Lasse Larsson.

Gulldäggs-belönade reklamfilmen för Minicall som även vann i Cannes och i Eurobest, med Olavi Häkkinen som producent och Pelle Seth som regissör, var en stor succé.

– Olavi hade en fantastiskt underfundig djup humor och var en otrolig historieberättare och en duktig bedömare av kommunikation, säger Torbjörn Lindgren som jobbade med Olavi Häkkinen i många år.

Han fortsätter:

–  Olavi var alltid eftertänksam. Jag minns när han jobbade med NK och gjorde om hela strategin – han var otroligt stilsäker på uttryck, design och form. Man blev nästan lite överraskad att han gick över till film, men han gjorde det mycket bra. 

– Han var värd mer uppskattning. Han var en doldis-ikon som inte var så bra påå att göra pr för sig själv. Han är värd en plats bland de stora i branschen.

Under hela 90-talet vann Olavi och Oh-la-la en lång rad internationella priser. För Bregott blev det bla ett silverägg här hemma och guld i Eurobest.

De omtyckta Bregott-fabriken-filmerna med Stenström Red Cell som kom på 1990-talet regisserades av Olavi Häkkinen, och där fick han utloppför sin finurliga humor.

– Olavi var inte bara själv en otrolig historieberättare. Filmer som berättade en historia var också hans speciella styrka. Där blev Bregottsfabrikens filmer med sin ofta väldigt enkla historia som landar i en arbetsrelaterad rad en balansgång i lågmäld humor, säger Bertil Åström, ad på Stenström Red Cell.

Bertil Åström jobbade ihop med Olavi både för Bregott och för Blossa. Han och Olavi Häkkinen gjorde den första filmen för Blossa med tomtarna. Den satte varumärket och fortsatte att rulla i många år.

–  Olavi var en mycket varm människa med mycket humor. Han var också otroligt envis under själva inspelningarna. Det var ett antal ”bara en tagning till” som man fick höra honom säga. Men det syntes ju ofta på resultatet, det blev väldigt bra, säger Bertil Åström.

Han berättar att det fanns planer på nya filmer.

– Vi höll på att prata om vidare projekt innan han gick bort.

Den sista tiden arbetade Olavi Häkkinen mycket internationellt, bland annat i Ryssland.

 – Vi är många som saknar honom och hans generösa personlighet som vi blev del av både i jobbet och privat, säger Bertil Åström.

Kollegerna på BBDO i New York har hållit en minnesstund för Olavi Häkkinen.

Se filmer nedan och fler filmer här

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Bregott

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.