Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

”Han var sanslöst begåvad”

Publicerad: 3 augusti 2012, 09:36

Nils-Gustav Tollman

Foto: Resumé

Copywritern Nils-Gustav Tollman, som bland annat skrev låten till Ipren-mannen, har avlidit. Han blev 36 år.


Ämnen i artikeln:

IprenMartin GumpertGarbergsLotta Lundgren

Nils-Gustav Tollman, född 1976, utbildade sig till copywriter på RMI Berghs efter gymnasietiden i Bromma. Hans första arbetsplats blev Garbergs, där han också kom att skriva in sig i reklamens historieböcker för alltid. Det är Nils-Gustav Tollman som ligger bakom låten "Jag är Ipren, den intelligenta värktabletten" som har nynnats av hela svenska folket.

I en intervju med Reklamkraft berättade han nyligen hur det gick till.
– Det var en hemsk brief. Helt omöjlig att lösa. Den innehöll massor av text, det var krav på att värktabletten skulle vara i bild hela tiden... Ingen på byrån ville ta i den.
– Jag hade en gitarr på jobbet då. Och jag brukade sitta och reta min kollega Totte Stubb genom att skriva dåliga låtar och sjunga för honom. Så en dag tog jag briefen och skrev en låt med all information som Pharmacia ville ha in i filmen, berättade han.

Martin Gumpert grundade Garbergs och arbetade tillsammans med Nils-Gustav Tollman, bland annat med Ipren-uppdraget.
– Jag är väldigt ledsen och bestört, säger han om Tollmans bortgång.
– Han var sanslöst begåvad och samtidigt oberäknelig. Jag minns de första kundmötena med honom, och hans kommentarer kunde vara precis vad som helst. Man satt med skräckblandad förtjusning och väntade på om de skulle gå hem hos kunderna.

Garbergs-grundaren berättar hur Nils-Gustav Tollman hade en stark kontrast mellan skämt och galenskap å ena sidan och allvar å andra sidan i sin personlighet.  
– Han såg gärna sig själv som en clown, och ville också vara en på riktigt. Men vi vet alla att en clown är något av de allvarligaste yrken man kan ha.  

Martin Gumpert håller honom mycket högt som kreatör och yrkesmänniska.
– Jag brukar alltid säga "Utan att ta personlig risk kan du aldrig beröra någon annan". Så levde Nils-Gustav Tollman till 100 procent. Det finns alldeles för få kreatörer som är som han var. Han sökte inte sin inspiration i vad andra hade gjort. Han utgick alltid ifrån vad han själv tyckte var viktigt, och det har jag alltid högaktat.  

En vän och kollega under Garbergs-tiden var Lotta Lundgren.  
– Han var en av de mest briljanta människor som jag har träffat. Han var också ett bevis på att reklambranschen innehåller en massa människor som är väldigt ovanliga i sin karaktär. Det fanns verkligen ett rum för honom i den världen, säger hon.

Hon beskriver Nils-Gustav Tollman som en äventyrare, och under hans livstid blev det många resor. En av dem var till Nya Guinea, dit han åkte i sex månader efter att Ipren-låten hade slagit igenom på allvar.  
– Jag åkte dit för att slippa all uppmärksamhet kring kampanjen. Vissa gillar sånt. Jag gör inte det, berättade han i intervjun med Reklamkraft.

Efter tiden på Garbergs arbetade han en sväng på DDB. Den sista tiden var han frilansande copywriter, och arbetade bland annat med att ta fram bilmärket Kias manér.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.