Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Här är trenderna inom sökord som ditt företag behöver känna till

Publicerad: 19 mars 2019, 10:09

Sök är viktigare än någonsin. Men företag har fortfarande utmaningar med att tekniskt optimera sina landningssidor och ta fram tillräckligt relevant innehåll för att Google ska ranka dem högt. Dessutom måste PR- och SEO-avdelningarna utveckla sitt samarbete, det menar Olga Andrienko, marknadsdirektör på analysbolaget SEMRush.


Ämnen i artikeln:

Reklam

I början av tiotalet ansågs sociala medier vara varumärkenas viktigaste kontaktyta mot potentiella kunder. Kanlen är fortfarande viktig, men i takt med att det blivit allt svårare för varumärken att tränga igenom bruset har sök seglat upp som en allt viktigare kanal. Skiftet har skett i princip alla branscher, men är främst tydligt för varumärken beroende av en stark e-handelsaffär. I dag kommer 50 procent av all trafik till e-handlare från just sök. Och priserna för sökord har följdaktligen stigit.

För att lyckas med sin sökmotorsoptimering måste varumärken i dag spetsa till alltifrån UX till content och laddningshastighet. Totalt använder Google, som fullkomligt dominerar sök i västvärlden, över 200 faktorer när de rankar sökresultat. De viktigaste handlar dock om säkerhet, laddningshastighet, mobilvänlighet, ålder på domänen och optimerat innehåll. Samtidigt har Google utvecklats från en sök-plattform till mer av en svar-plattform, en utveckling som följt ett förändrat användarbeteende där vi i allt högre utsträckning ställer frågor till sökmotorn. I Sverige är de vanligast frågeorden när, vad och hur.

– Det senaste året har Google jobbat för att få sökannonserna att mer likna vanliga sökresultat, säger Olga Andrienko, marknadsdirektör för analysföretaget SEMRush. Samtidigt börjar de bli allt bättre på semantik, de ger svar på frågor som användarna knappt visste att de har.

Enligt Olga Andrienko, som visserligen är partisk i frågan, är det i dagsläget omöjligt för ett företag att avtså från att köpa sökord relaterade till deras verksamhet. Gör man det inte själv kommer konkurrenter att dyka upp högst i sökresultaten när potentiella kunder söker efter ditt företag. Annonserna är dessutom det som snabbast dyker upp när du gör en sökning.

– Användarna bryr sig inte om det är en annons eller ett organiskt sökresultat. Har ditt varumärke tillräckligt hög kännedom, och erbjuder liknande tjänster, kommer de att klicka på dig före din konkurrent.

Att varumärkeskännedom och SEO är tätt sammankopplade är någonting Olga Andrienko menar att många marknadsavdelningar glömmer bort. I sökresultaten premierar Google företag med hög kännedom, bland annat genom att titta på hur stor direkttrafik de har.

– Väldigt mycket av resultaten från en pr-drive visar sig i söktrafiken. Attributionsmodellen är komplex men användare googlar inte ur luften, berättar hon och menar att studier visar att SEO-avdelningen sällan får ta del av lika mycket information som övriga avdelningar inom marknad och kommunikation.

Ett stort problem för varumärken, speciellt i mindre språkområden, är bristen på relevant innehåll på produktsidorna. Bilderna gör sidorna tunga att landa och företagen har inte förmågan att ta fram tillräckligt med sökordsoptimerat innehåll.

– Om jag vill köpa ett par byxor vill jag komma till en sida som redan vet min storlek och presenterar priser i rätt valuta. Varumärken måste ha all den informationen och tillräckligt med relevant innehåll för att Google ska förstå att det är en relevant sökträff.

Precis som många andra experter tror Olga Andrienko att nästa stora grej inom sök är röstsöket, ett beteende som redan penetrerat den amerikanska marknaden. I höstas lanserades exempelvis Google Assistant på svenska. Än så länge har inte röstigenkänningen utvecklats tillräckligt för att det ska vara lönsamt för företag att satsa på röstoptimerat sök men det är bara en tidsfråga innan trenden slår igenom här.

– Det är fortfarande något av en hype och många bolag håller på att testar för att stärka sina egna varumärken gentemot arbetssökande medan andra inte tror på trenden och fortsätter precis som vanligt.

LISTA: De fem dyraste sökorden i Sverige 2019 (SEK)

1. Låna pengar till ditt företag (1025)
2. samla alla lån och krediter (1018)
3. lån till företag ränta (1009)
4. belåning av fakturor (899)
5. vad är räntan på företagslån (880)

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Reklam

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.