Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Här är vinnarordet som ska ersätta våldtäkt

Publicerad: 25 november 2014, 14:43

Linda Holmgren drog i slutet av oktober igång tävlingen Våldtäktsbriefen där en jury med kända namn från reklambranschen skulle prisa den som kom på ett alternativt ord får våldtäkt. Nu har vinnarordet korats.


Syftet med Våldtäktsbriefen var att hitta ett nytt ord för våldtäkt som inte skulle innehålla ordet våld. Genom tävlingen ville Linda Holmgren förändra attityder och värderingar kring sex, och förtydliga vad ett sexuellt övergrepp egentligen handlar om.

I dag presenterade juryn vinnarordet som blev: samtyckesbrott. Vinnarna bakom ordet är Helena Håkansson, Lisa och Regina på SiS Ungdomshem Brättegården.

– Valet kändes nästan helt självklart faktiskt. Men det var ändå en väldigt rolig resa att gå igenom alla bidrag och prata igenom för- och nackdelar med var och ett. Jag älskar hur olika människors hjärnor tänker och tävlingen är ett perfekt exempel på det, säger tävlingens initiativtagare Linda Holmgren till Resumé.

Juryn fick in 63 bidrag till tävlingen. Nu fortsätter arbetet med att få fler att använda ordet samtyckesbrott istället för våldtäkt.

– Jag kommer använda det så ofta det går i alla möjliga sammanhang, genom att kommentera när folk twittrar och bloggar om samtyckesbrott och frågar vad dom tycker om det nya ordet. Att sakta men säkert smyga in det i så många sammanhang som möjligt tror jag är det bästa sättet att få ordet att sakta men säkert kännas som det självklara valet. Jag är otroligt glad att vi nu har ett ord som förtydligar att en våldtäkt är lika vidrig även om det inte ingår våld.

Jyryn har bestått av Dan Landin på Evidence, Kings copy Hedvig Hagwall Bruckner, frilansaren Thomas Larsson, varumärkeskonsulten Robert Axner och Thorbjörn Briggert på Ottoboni.

Juryns motivering:
Ordet gör det tydligt att alla sexuella handlingar som sker mot eller utan någons samtycke är ett brott. Samtycke är någonting positivt och det ska även sex vara. Sex är något människor gör tillsammans, när vi säger ja till varandra. Oavsett hur, när eller med vem vi gör det, ska det alltid ske med samtycke. Ordet lägger också skuldbördan där den skall vara, hos den som inte försäkrat sig om att samtycket finns där. I formen 'samtyckesbrottsling' eller 'samtyckesförbrytare' är det även genusneutralt till skillnad från våldtäktsman/kvinna. Samtyckesbrott är ett mycket bra och användbart ord!”

Susanna Sköld

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.