Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Här bryter Hemköp mot reglerna

Publicerad: 28 april 2010, 07:41

Här bryter Hemköp mot Läkemedelsverkets föreskrifter. Alvedon ligger i en hög vid kassan, framför godispåsarna i butiken i Åhléns-huset i Stockholm City. – Så här får det inte gå till, jag ska omedelbart ringa butikschefen och ta reda på vad det är frågan om, säger presschefen Ingmar Kroon till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

HemköpAlvedon

Så säljs Alvedonet i Hemköps butik i Åhléns-huset i Stockholm. Foto: Läsarbild.

En Resumé-läsare höjde rejält på ögonbrynen inne på Hemköps-butiken i Åhléns-huset i centrala Stockholm i måndags.

Alvedon-förpackningarna, som enligt Läkemedelsverkets föreskrifter ska ”förvaras inlåst eller under direkt uppsikt av personal” ligger i en hög vid godiset och Gott & Blandat-hyllan – dessutom under rubriken ”Matglada varor”.

– Det verkar mycket konstigt, så får det inte gå till. Det ska ligga under uppsikt. I Hemköps-butikerna ska Alvedon ligga i ett plexiglasskåp. Jag ska omedelbart ringa butikschefen och ta reda på vad det är frågan om, säger Ingmar Kroon, presschef på Axfood, som äger Hemköp.

Efter att ha kontrollerat butiksexponeringen ringer Ingmar Kroon tillbaka.
– Vi anser att vi följer de regler som Läkemedelsverket har satt upp. Personalen övervakar läkemedlet, säger han.

Fakta: Så säger Läkemedelsverkets regler

På försäljningsstället ska läkemedlen förvaras inlåst eller under direkt  uppsikt av personal. Med direkt uppsikt avses att någon i personalen kontinuerligt övervakar läkemedlen och kan förhindra otillbörlig åtkomst till läkemedlen eller åverkan på läkemedlen. Vidare ska läkemedlen på försäljningsstället exponeras och förvaras på ett sådant sätt att det tydligt framgår att produkterna är läkemedel.

8 §  i Läkemedelsverkets föreskrifter om handel med vissa receptfria läkemedel.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

HemköpAlvedon

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.