Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Hävdar att solarium dödar virus – fälls av RO

Publicerad: 24 juni 2020, 09:21

Foto: Jesse Schoff

Solarieappen Sunlife hävdade att deras solarier dödar virus. Nu fälls reklamen av Reklamombudsmannen för att spela på rädslan eller fruktan, samt vara vilseledande.


Ämnen i artikeln:

CoronavirusetReklamombudsmannen

Ordet corona har aldrig förekommit i reklamen, enligt annonsören. Trots det fälls solarieappen Sunlife för en reklam där de skriver att solariets UV-ljus dödar virus. 

”Det mest effektiva sättet att förgöra virus är genom UV-ljus och det har vi gott om i våra solarier (två kram-emojis) Så räds inte för att sola och självklart så ska man alltid följa råden om god hand­hygien (lyft på ögonbrynet-emoji, perfekt-emoji)”, står i annonsen enligt Reklamombudsmannens beslut. 

Sunlifes annons har anmälts av en privatperson för att vara oetisk och vilseledande. Personen skriver också att Sunlife utnyttjar coronadebatten utan vetenskapligt belägg.

Nu går RO på samma linje, och slår fast att Sunlifes annons strider mot artiklarna två och fem i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation. Reklamen saknar bevis för sitt påstående, och anspelar dessutom på rädsla eller fruktan i kontexten av den pågående coronapandemin. 

LÄS MER: Spray lovar att ta bort corona – anmäls till KO
LÄS MER: Katrin Zytomierska använde coronaviruset som försäljningsargument – följarna rasar 

 

Julia V. Caesar

Reporter

julia.v.caesar@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.