Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Helmut Lang visionerar för Absolut

Publicerad: 1 oktober 2008, 06:27

Modeikonen och konstnären Helmut Langs vision för reklamkonceptet In an Absolut world är ett konstgalleri. Ett galleri som ger nya perspektiv på Langs konst.


Den sista augusti öppnade Helmut Langs första soloutställning som konstnär i Hannover, Tyskland. I dag, tisdag, öppnar samma utställning på ett virtuellt galleri. Galleriägare är Absolut Vodka och arkitektbyrån bakom bygget är Great Works.

Hans utställning heter ”Alles gleich schwer”, allt har lika värde. Hans vision för ”In an Absolut world” är att det virtuella har samma värde som det fysiska, säger Karl-Johan Bogefors, globalt ansvarig för pr och event på Absolut Spirits.

En viktig del i Absolut Vodkas koncept ”In an Absolut world” är det som kallas ”Absolut visionaries”. Det är en sajt där människor kan lämna sin egen vision av hur det ser ut i den absoluta världen. Det är inom detta koncept Helmut Langs virtuella galleri har byggts.

Resultatet är ett galleri där besökaren får se Langs konst ur nya perspektiv. Ett exempel är en textil, där du på sajten kan se det i extrema närbilder, ett annat är ett verk där du får se hur dess skugga rör sig kring verket över dygnet.

– Det finns många som har virtuella gallerier, men jag har inte sett någon som tar bort de fysiska kedjor som begränsar konstupplevelsen. Att betrakta konsten digitalt är inte underlägset den verkliga versionen, säger Ted Persson, creative director på Great Works som har gjort sajten tillsammans med Acne.
– Det är en helt ny upplevelse på nätet, säger Karl-Johan Bogefors.

Hela sajten är väldigt enkel och grundläggande. Den speglar Helmut Langs minimalistiska modespråk och går helt i hans anda.
– Han har varit en co-creative director i det här projektet. Man kan tänka sig att en person av den här digniteten inte skulle bry sig så mycket om det digitala, men han har hela tiden varit delaktig. Vi kommer helt klart att skriva med Helmut Lang i arbetsgruppen, säger Ted Persson.

Men Helmut Langs delaktighet har också inneburit ett annat sätt att arbeta för Great Works. Det normala sättet att arbeta för byrån, som går igenom stadierna koncept, design och produktion, har inte fungerat.
– Helmut Lang föredrar en organisk utveckling av projekt. Han hittar nya idéer längs vägen och följer dem, säger Karl-Johan Bogefors.
– Den undersökande approachen i hela projektet har varit det mest ovana i detta. Jag har nog inte varit med om att jobba så i varje steg, varje skede förut, säger Ted Persson.

Helmut Langs galleri lanseras med en fest i Paris ikväll: sajten öppnas klockan 21 fransk tid. Sajten är sedan öppen fram till sista december 2008 på www.absolut.com/helmutlang.

The Absolut Company

Ansvariga hos kunden: Karl-Johan Bogefors global director pr, Louise Arén global director interactive marketing, Jesper Andréasson manager Global communication development, Fredrik Thorsén IT Project manager
Visionär: Helmut Lang, Joakim Andreasson managing director
Byrå: Great Works Stockholm, Great Works America
Arbetsgrupp: Stefan Persson kundansvarig, Ted Persson creative director, Jacob Åström, Jakob Nielsen art directorer, Jessica Thorelius projektledare, Ulrika Schreil, Jocke Wissing produktionsledning, Magnus  Wålsten strategi, Zoe Turnbull, Krista Freibaum online pr
Produktionsbolag: Acne Digital
Teknikkonsult: Albert Ken
PR: Saturday/Relative PR, Jung Relations
Event: Knock

Per Torberger

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.