Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

”Helt i linje med trenden från USA”

Publicerad: 3 januari 2014, 08:17

Pressbyråns annons.

Pressbyrån slutar göra reklam ”för onyttiga saker”. Nyårslöftet meddelas i en ny reklamkampanj. – Det ligger helt i linje med en trend från USA där företag på sätt och vis tar över ansvar från kunderna som är förvirrade över vilken mat som är bra, säger Per Grankvist, redaktör för analysbrevet CSR i praktiken.


Pressbyråns nyårslöfte är att fortsättningsvis bara göra reklam för nyttiga produkter. Det basuneras ut i annonser i veckan.

– Jag kan konstatera att det ligger i linje med den ökade hälsomedvetenhet som vi sett i Sverige de senaste åren, en trend man kan sammanfatta som att "pigg är det nya snygg" och som handlar om insikten om att god hälsa är viktigare som statusmarkör än att se bra ut, säger Per Grankvist till Resumé.

Pressbyråns agerande ansluter till en intressant trend inom CSR-området som handlar om att man gör det möjligt för kunden att i någon mån outsourca ansvar till detaljhandelsföretag.

– Ett tidigt exempel är Whole Foods som för några år sedan listade 100 ingredienser som man inte gillade och därefter tog bort alla produkter som innehöll dessa ingredienser ur sitt sortiment, exempelvis aspartan och sackaros. Ingredienserna var inte bevisat farliga (de var ju trots allt lagliga) men enligt Whole Foods var de inte heller bevisat ofarliga. Genom att ta bort dem gjorde man alltså det möjligt för oss som handlade där att outsourca vårt ansvar till dem och slippa den ångest som annars alltid kommer när man ska handla mat - vad innehåller det här egentligen, säger Per Grankvist och fortsätter:

– Texmex-kedjan Chipotle är ett annat exempel. De har kampanjat hårt de senaste åren för att före ut budskapet om att de inte accepterar GMO-grödor eller kött från djur som har det dåligt. Vilket kunden alltså då kan sluta bry sig om - så länge hen går till Chipotle.

Han drar också en parallell till svenska Middagsfrid som ser till att maten kunderna får från dem är så eko, reko, klimatsmart och i säsong som möjligt.

– Och nu säger alltså Pressbyrån att de kommer att ta ansvar för att ge dig idéer om hur du kan äta nyttigt.

Vad vinner Pressbyrån på det?
– Vi som känner till Pressbyråns löfte blir såklart tacksamma - vi blir ju ofta sugna på sådant vi sett i deras reklam.

– Men den stora vinsten är att annonsen signalerar att Pressbyrån faktiskt har nyttiga saker, vilket är en position som ingen annan tagit i convenience shopping-segmentet. Varken Statoil, Ica Nära, 7-Eleven eller några av alla dessa små snabbköp på hörnet är profilerade med nyttighet, snarare tvärtom.

Tajmingen är helt rätt, menar Grankvist.

– Det är rätt så här i tider när många av oss funderar på hur vi ska äta hälsosammare. Och det kan få fler att handla oftare hos Pressbyrån än hos andra vilket naturligtvis blir en bra affär.

Samtidigt är ju en stor del av deras sortiment onyttigheter, hur blir det trovärdigt?
– Pressbyrån har lovat att de ska sluta annonsera onyttigheter, inte sluta sälja dem och därför ser jag inte att det påverkar det inte trovärdigheten. Sen är det klart – det ställer också krav på att Pressbyrån ser till att det blir lätt att hitta nyttigheterna i butiken och, inte minst, att det blir lika lätt att impulshandla nyttigheter som onyttigheter nära kassan.

– Som allt ansvarstagande är det i handlingen som vi kan avgöra om de menar allvar, eller om det bara är en kommunikationsgrej, säger Per Grankvist.

Pressbyråns reklambyrå är Åkestam Holst.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.